Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Stát rozdělil peníze univerzitám, školy protestují

Stát rozdělil peníze univerzitám, školy protestují


Stát rozdělil peníze univerzitám, školy protestují



Ministerstvo zvolilo revolučně nový postup, podle kterého dostala podporu jen polovina výzkumných pracovišť na vysokých školách. Podle kritiků to znamená zánik desítek týmů nadějných vědců.

Hodnocení "C", při kterém není nárok na státní podporu, dostal i tým kybernetiků Vladimíra Maříka z Elektrotechnické fakulty ČVUT. Mařík se verdikt dozvěděl před Vánoci, a tak ještě před Štědrým dnem musel oznámit jedenácti spolupracovníkům z šestadvacetičlenného výzkumného týmu, že příští rok nedostanou smlouvu. "Připadáme si, že nás ministerstvo podrazilo," říká Mařík.

Ani on, ani jeho kolegové nečekali, že rok skončí tak špatně. V květnu navštívil jejich pracoviště, které už potřetí obhájilo evropský titul Centrum excelence, evropský komisař pro vědu Philippe Busquin. V listopadu získal Maříkův tým Českou hlavu za vynález kamery, která umožňuje ovládat počítač zrakem. Během roku se podařilo uplatnit několik patentů ve Spojených státech, pokračuje spolupráce s firmami jako Boeing, Bosch a Toyota i americkou armádou.



Stížnost Jahnovi


Verdikt z poloviny prosince ale přinesl úspěšnému týmu existenční potíže. "My jsme případ, který nakonec přežije, pro desítky kvalitních pracovišť je to ale konečná," míní Mařík, který spolu s rektorem ČVUT Jiřím Witzanym a zástupci dalších technických škol intervenoval u vicepremiéra Martina Jahna, který řídí Radu vlády pro výzkum a vývoj. Ten slíbil, že rada stížnost projedná 14. ledna.

Podle Jahna se bude hovořit o tom, jestli peníze nejdou rozdělit ještě lépe než dnes. "Rada ale nemá právo mluvit do rozhodování ministerstva školství," připomíná vicepremiér. Nechce ani hodnotit postup výběrového řízení.



Průšvih jako 11. září


Servítky si ale nebere místopředseda Rady pro výzkum, biolog Vladimír Viklický. "Je to průšvih, který budeme muset nějak vyřešit," komentuje fakt, že o peníze přijdou významné týmy nejen z technických škol, ale také například chemici z pražské Přírodovědecké fakulty. "Přitom se obecně ví, že jsou v České republice nejlepší," říká Viklický. Proto svolal nepolitické členy vládní rady již na tento čtvrtek, aby postup ministerstva školství zhodnotili.

Ministerstvo školství poprvé v historii nepřidělovalo peníze podle dosavadní praxe, kdy měl na nějaké peníze nárok prakticky každý výzkumný tým. Dotace se zvýšila z letošní 1,4 miliardy korun o další miliardu korun, většina univerzit i fakult si tedy polepšila. Přesto stížnosti těch, kteří nedostali nic, mohou přísnější metodu výběru zpochybnit.

Předseda Rady vysokých škol František Ježek dokonce prohlásil, že změna je pro českou vědu tím, čím byl pro Spojené státy teroristický útok z 11. září. Jako prorektor Západočeské univerzity může být s dotací od ministerstva spokojen, přesto podporuje Maříkovu stížnost. "Nechápu, proč neuspěl žádný ze šesti projektů, které předložili kybernetici," ptá se Ježek a dodává, že budoucnost průmyslu přece leží ve využití informačních technologií.



Peníze i pro "céčka"


Postup ministerstva má přesto obhájce. Patří k nim i senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška: "Nedokážu komentovat případ profesora Maříka, ve velkých číslech pro celé školy je ale hodnocení správné." Hodnocení mělo vytipovat, které školy mají nárok na status výzkumných univerzit, a svůj úkol splnilo.

Masarykova univerzita dopadla v soutěži nejlépe, k úspěšným školám ale patří i ČVUT a Karlova univerzita, ze kterých přichází nejvíc stížností. Sociolog Petr Matějů tvrdí, že rektoři jsou nespokojení už proto, že stejně přísně jako univerzity se nehodnotí vědecké ústavy, které podléhají Akademii věd a Ministerstvu zdravotnictví.

Také Zlatuška připouští chybu: "Známky za kvalitu se neměly spojovat s tak velkým přerozdělením. Nemá smysl, aby někdo musel během měsíce hledat novou práci," říká senátor a dodává, že konflikt je možné řešit jednoduše: dotaci dostanou nejen týmy s dvěma nejlepšími známkami, ale i některé záměry s hodnocením "C".

Podobný postup doporučuje i rektor ČVUT Witzany, pochybuje o něm však profesor Mařík. "Nechceme dostat peníze výjimkou," upozorňuje. "Pokud ale bude vyhlášena nová soutěž, rádi se zúčastníme." Podle Maříka je nutné, aby správně fungoval celý systém.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze