Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Je možné, aby se ministr mýlil...

Je možné, aby se ministr mýlil...

Jednou, už tomu bude hezkých pár desítek let, přišel za mnou mladičký adept věd matematicko-fyzikálních s vytřeštěnýma očima: Je, prosím, možné, aby se soudruh docent XY mýlil? Uklidnil jsem ho, že to možné je, že všichni se můžeme někdy splést. Zároveň jsem však pedagogicky dodal, že se to netýká věcí základních a fundamentálních. Tam žádná zmýlená neplatí a platit nemůže.

Seděl jsem tuhle v letadle ČSA nad dobrou kávou a výtečným moučníkem a četl si v českém tisku. Na okraj poznamenám, že se za posledního půl roku servis našich aerolinek markantně zlepšil. Přesto mi sousto zhořklo v ústech, když jsem se dočetl v celostránkovém interview ministra životního prostředí Ambrozka (Právo, 4. 12.), že se dostal na chvost mezi ministry životního prostředí Evropské unie při měření škodlivých látek v jeho organismu.

Moc mě to, po pravdě řečeno, neudivilo. Z nových členských zemí jsme jistě patřili - kvůli severočeskému hnědému uhlí a chemickému průmyslu - k nejzaneřáděnějšímu přírůstku EU. Pan ministr to však zlehčoval: prý ho lidé litují a doporučují mu jako Moravanovi „vyplavující“ léčbu ve vinném sklípku. To není nic originálního: lidé z Černobylu mi také po návštěvě sarkofágu doporučovali „vyplavující“ léčbu - nebyli to však Moravané, ale Ukrajinci, proto víno bylo nahrazeno - vodkou.

Ministr ale pokračuje: „Ale co je vážnější: Diskutoval jsem o tom s odborníky ze Státního zdravotního ústavu, kteří sledují populaci. Potvrdili mi, že hodnoty, které byly naměřeny v mé krvi, nejsou nic mimořádného. Když se přepočtou na tělesnou váhu, tak jsem pod průměrem. Ty látky máme v krvi všichni...“

Četl jsem tyto řádky jednou, dvakrát, třikrát. A slovy mladého studentíka jsem se chtěl zeptat lidí zkušených a moudrých, zda takovou negramotnost může říci ministr české vlády, navíc odpovědný, zjednoduším-li to trochu, za koncentrace škodlivin v naší zemi, v naší floře i fauně, tedy i u veškerých hovad, včetně těch lidských, jež ten náš pořádně zaneřáděný kousek planety obývají.

Podle logiky ministra Ambrozka by na tom v našem otráveném prostředí byla nejlépe bílá myška a nejhůř - slon, protože přepočteno na tělesnou váhu... Copak pan ministr neví, že důležité jsou koncentrace škodlivin či jiných látek, a ne jejich absolutní množství v organismu? Že na tom spočívá lékařská věda i ekologické rozbory?

Zbytek letu jsem byl smutný a přemýšlel, kam bych pana ministra poslal, kdybych měl tu moc: zpět na první ročník vysoké školy, nebo dokonce znovu dělat maturitu?

(Autor je publicista)




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze