Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zemřel teolog Karel Vrána

Zemřel teolog Karel Vrána

PRAHA 14. prosince 2004 | 09:04 V sobotu 11.12. náhle zemřel v Říčanech u Prahy ve věku 79 let český teolog, filozof, profesor UK Mons. ThDr. PhDr.Karel Vrána. Evropský poutník a vzdělanec, oblíbený duchovní rádce a velkorysý mecenáš kultury, brilantní esejista a vědec básnického jazyka, autor řady filozofických, teologických a literárních knih (Teilhard de Chardin, Dialogický personalismus, Experiment křesťanství, Jaroslav Durych aj.).

Když 17. listopadu 1945 vyjížděla z pražského Hradčanského náměstí dvojice autobusů vezoucí do Říma na studia mladé české muže, byl mezi nimi i gymnazista Karel Vrána, rodák z vysočinského městečka Zahrádky. Asi nepředpokládal, že se domů vrátí až po 17. 11. 1989, a navíc jeho rodné místo bude zbouráno a zaplaveno vodou přehradní nádrže.


Vystudoval teologii a filozofii na Lateránské univerzitě v Římě, roku 1950 byl vysvěcen na kněze. Na pár let byl pak poslán "na kraj světa", do zapadlých kopců v diecézi Bolzano v jižním Tyrolsku. Později vyučoval filozofii na univerzitách v Neapoli a Římě, jako rektor vedl českou římskou kolej Nepomucenum.


V roce 1951 založil římské exilové vydavatelství Křesťanské akademie, stal se odpovědným redaktorem edicí Vigilie a Studium. Po návratu z exilu přednášel na katolické teologické fakultě UK, do vlasti přenesl i vydavatelství, jež pomohlo na svět nejedné pozoruhodné knize. V roce 2001 ho prezident Havel vyznamenal Řádem TGM.


Poslední rozloučení s Karlem Vránou se koná 20. 12. v Hradci Králové v katedrále sv. Ducha (9.30 hod) a v Říčanech (14.30 hod).


Miloš Doležal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze