Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejbohatší z vysokoškoláků jsou studenti práv

Nejbohatší z vysokoškoláků jsou studenti práv



Dvě třetiny studentů si přivydělávají. Rodiče podle průzkumu nejvíce rozmazlují budoucí právníky

Praha - Mají se skoro tak dobře jako třeba dělníci, kteří pracují na plný úvazek. A přitom pořád chodí do školy. Studenti práv si v porovnání s kolegy z ostatních vysokých škol žijí nejluxusněji. Jejich průměrný čistý měsíční příjem se pohybuje kolem pěti tisíc korun.
Například budoucí strojaři či stavbaři musí vyjít s částkou o třetinu nižší. Jak jsou čeští studenti bohatí, zjišťovalo v rozsáhlém průzkumu Centrum pro studium vysokého školství. V průzkumu odpovídalo přes dva a půl tisíce vysokoškoláků.
Průměrně hospodaří studenti se 4116 korunami měsíčně. Nezbytné výdaje na studium (bydlení, stravu, dopravu a učební pomůcky) činí u všech oborů stejně - zhruba tři tisíce korun. "Vedle budoucích právníků mají nejvíc peněz studenti humanitních a ekonomických oborů. A nejhůře jsou na tom jejich kolegové z technických, zemědělských a pedagogických fakult," komentuje průzkum analytička Lenka Menclová.
Důvodů, proč si nejlépe žijí právě budoucí právníci, je víc. Mnozí z nich pocházejí z dobře situovaných právnických rodin. Skoro čtvrtina z nich dostává od rodičů měsíčně přes čtyři tisíce korun, což je vůbec nejvíc ze všech dotazovaných studentů. "Navíc studium na právnických a humanitně zaměřených fakultách je, pokud jde o docházku do školy, méně náročné, takže si studenti těchto škol mohou nejvíc přivydělat," řekla Menclová.
Příležitostně si přivydělávají dvě třetiny vysokoškoláků. "Záleží to na typu školy a rozvrhu. U nás se dá v pohodě pracovat třeba tři dny týdnu už od druhého ročníku," podotýká studentka třetího ročníku pražské Fakulty sociálních věd Michala Müllerová. Celý loňský rok pracovala pro soukromou firmu. Zpracovávala data na počítači. "Měsíčně jsem vydělala mezi dvěma a třemi tisíci. Bez podpory rodičů bych ale stejně nevyšla. Za kolej dávám skoro tisíc korun, za stravu ještě o něco víc, a to nepočítám dopravu a pomůcky do školy," upozorňuje studentka.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze