Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Špidla: Zlín není zapadákov!

Špidla: Zlín není zapadákov!



Doprava se vyřeší. A navíc tu přece máte univerzitu, chlácholil premiér Zlíňany

Téma
VÝCHODNÍ MORAVA DNES

Do posledního místečka naplněná aula Univerzity Tomáše Bati ztichla tak, že by snad bylo možné zaslechnout padající špendlík. Ticho narušoval jen otcovský hlas prošedivělého chlapíka za pultíkem. Uctivé ticho odpovídalo výjimečnosti situace. Zlínským studentům přednášel premiér Špidla.

Zlín - "O svou svébytnost určitě nepřijdeme. Čeština bude oficiálním jazykem. Úřední dokument, který bude podán v češtině, bude uznán v kterémkoliv státě unie," vypočítával plénu premiér výhody členství ve sjednocené Evropě.
Při vstupu do budovy, kde se pohybuje první muž vlády, by člověk čekal přísné prohlídky u vchodu a slídivé oči nenápadně oblečených pánů z ochranky. Do auly se ale dostal každý. Jenom u dveří stálo několik vybraně oděných mužů, kterým z levého ucha trčela drátěná spirálka.
Po přibližně půlhodinovém výkladu dostali prostor také posluchači. Zpočátku se k otázkám nikdo neměl, ale pak si dodali odvahy zástupci pedagogů. "Co zoufalé cestování do Zlína? Není to horší než do Ostravy? Bez infrastruktury budeme pouze odříznuté pohraničí," hartusil jeden z profesorů. Aula souhlasně zahučela na jeho podporu.
"Je pravda, že cesta z Prahy k vám je posledních šedesát kilometrů pod psa. Východiskem pro Zlínsko je dokončení projektů dálnice D47 a D1. Ve Zlíně ale není žádný konec světa, ani tady nemůže být. Je tady přece univerzita," opáčil Vladimír Špidla.
Pak se ptali i studenti. Zajímaly je například nevýhody vstupu do unie, nebo proč Česko musí nakupovat stíhačky. "Jsme v NATO, tak ať nás ochrání," hodil do placu jeden ze studentů. "Proč je kupujeme? Abychom udrželi kontrolu vzdušného prostoru v době míru proti incidentům," bránil se Vladimír Špidla.
Z hloučku, který se hustou chumelenicí blížil ke zlínské střední průmyslové škole, vyrazil chlapík. S malým náskokem přiběhl ke dveřím. "Uvařte hodně horké kafe! Premiér vyrazil jen v saku!" poradil vedení školy, které čeká na premiéra u vchodu do školy.
Během návštěvy průmyslovky se zdálo, že budova školy je nejbezpečnějším objektem ve Zlíně.
Nikdo se k premiérovi nedostal blíž, než dovolila paže některého z téměř desítky všudypřítomných mužů. Ochranka pracovala naprosto tiše a důkladně. Ani volně pobíhající studenti se blíž, než bylo nutné, nedostali.
"Támhle ten vypadá jak James Bond," pochichtávaly se dvě blonďaté hlavy, které sledovaly pohyb premiéra po škole.
Na rozdíl od univerzity, kde byla aula přístupná snad všem, se do cesty každého návštěvníka průmyslovky postavili muži v černých oblecích dokonce dvakrát. Poprvé před vchodem a podruhé ještě u vrátnice.
"Právě teď chodí důchodci na oběd. Snad je pustí," vykoukla ze školní vrátnice žena, když ochranka prohledávala tašky přicházejících starších pánů.
"Máme připraveno krátké občerstvení. Bude krátká beseda, pak prohlédneme učebny. Nepřipravujeme žádné shromáždění. Výuka normálně pokračuje," informoval ředitel Střední průmyslové školy ve Zlíně Jaroslav Lednický. Na průmyslovce se premiér zdržel zhruba tři čtvrtě hodiny.
Když vyrazil premiér se svou suitou ke krajskému úřadu, upoutal početný průvod svátečně oděných lidí pozornost kolemjdoucích. "Podívej, pohřeb," pokřikovali mladíci, kteří postávali na chodníku. "To je přece Špidlík," zorientovala se nakonec dívenka, která zaslechla poznámku teenagerů.
Prostořeké poznámky ke spěchajícímu premiérovi nedolehly. Čekala ho příjemnější epizoda zlínské návštěvy - oběd s hejtmanem.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze