Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Třetina poplatků půjde na stipendia

Třetina poplatků půjde na stipendia


říká v rozhovoru pro LN senátor a rektor Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška


Škola nemůže zaskakovat systém sociálního zabezpečení. Říká to rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Ten Senátu předkládá návrh na zavedení poplatků za studium.

LN: Jakým způsobem určujete výši poplatků za studium?

To je stejné jako v případě delšího studia. Jde o dvacet procent ze základu na jednoho studenta, který platí ministerstvo. Orientační částka by se pohybovala okolo osmi tisíc.

LN: Peníze by se používaly na rozvoj univerzit?

Byla by tam povinnost poskytnout třicet procent do stipendijního fondu. U zbytku vybraných prostředků platí, že by se dávaly na vzdělávání a výzkum.

LN: Dala by se stipendia použít k tomu, aby vynikající studenti byli zproštěni poplatků?

To je věcí školy. Posuzování sociální situace studentů je ale složitá záležitost. Škola nemá možnost vymáhat od nich materiály. Jsem skeptický k tomu, že můžeme být náhradou sociálního systému. Rektor by ale vždy měl možnost poplatek prominout. Osobně bych nejvíc preferoval stipendia, která by studentům přispívala, když jedou na semestr do zahraničí. Tam jsou podmínky kolikrát opravdu velmi kruté.

LN: Při sestavování státního rozpočtu rektoři požadovali pět miliard korun navíc. Dokázaly by poplatky za studium vyřešit problémy univerzit?

Nepovažuji to za řešení. To, že by studenti platili, by především vedlo k tomu, že by se více podporovaly obory, o které je zájem. Museli by si také lépe hlídat, jestli se z toho či onoho oboru uplatní, nebo jestli se stanou nezaměstnanými.
Zatím to rozhoduje někdo na ministerstvu. Zvýšil by se i tlak na to, aby studenti skutečně studovali a aby ukončili vzdělání rychleji. Navíc by potom byli legitimnější žádosti rektorů o více peněz ze státního rozpočtu. Když má tolik studentů přispívat, bude chtít veřejnost dohlédnout na to, aby se staral také stát. To je mnohem důležitější než částka v rozpětí od půl miliardy do dvou miliard, kterou by to mohlo přinést.

LN: Jakou šanci má vaše novela na úspěch v parlamentu?

Nechcete raději předpovědět počasí za čtrnáct dní?

Tomáš Menschik


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze