Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné na slovenských VŠ bude až 22 tisíc

Školné na slovenských VŠ bude až 22 tisíc

BRATISLAVA - Slovenští vysokoškoláci budou od září platit za studium školné v rozmezí od 3600 do 21 900 korun ročně. Rozhodla o tom včera slovenská vláda, jejíž návrh musí ještě schválit parlament.
Konkrétní výši poplatků určí škola. Částka může činit od pěti do třiceti procent průměrných ročních nákladů na studium jednoho studenta. Pokud bude vysokoškolák studovat déle, než je standardní délka studia, zaplatí polovinu nákladů.
Vláda zvýšila také horní hranici poskytování studentských půjček z dosavadních 20 na 40 tisíc korun. Výška půjčky bude záviset na typu školy a studia. Půjčku může student použít výhradně na zaplacení školného. Bude úročena 4,7 až 5,7 procenta a vysokoškolák ji může splácet v průběhu studií, nebo až po ukončení školy. Do prvního zaměstnání tak může nastupovat s dluhem až sto tisíc korun, co odborníci považují za nepřijatelné.
Návrh počítá, že od splácení půjčky budou zproštěni absolventi, kteří po ukončení studia nastoupí jako učitelé základních a středních škol. Sociální stipendium by mělo podle nových pravidel dostávat až 30 tisíc studentů ze slabších sociální vrstev.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze