Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zdravotní pojištění budou platit i pracující důchodci a studenti

Zdravotní pojištění budou platit i pracující důchodci a studenti


Zdravotní pojištění by měli podle nedělní dohody koaličních lídrů v Kolodějích platit i pracující důchodci a studenti, kteří si přivydělávají.
„Zaměstnavatelé jim budou strhávat z výdělků stejné srážky jako ostatním zaměstnancům,“ řekl novinářům po jednání předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Neupřesnil ale, odkdy to bude, protože taková změna si vyžádá úpravu zákonů.
Lídři koaličních stran se v neděli na zámku v Kolodějích ze sedmihodinového jednání věnovali zdravotnictví necelou hodinu. „Bylo to asi tři čtvrtě hodiny. Více se zdravotnictvím budeme zabývat do čtrnácti dnů. Dnes šlo hlavně o daňovou reformu,“ řekl Právu premiér Špidla. Ministryně zdravotnictví Marie Součková v rozhovoru pro Právo upřesnila, že koncepcí zdravotnictví se lídři koaličních stran budou zabývat pravděpodobně 10. února.
„Dnes jsme projednávali jenom nejaktuálnější věci, které se dají ještě zařadit do zákonů, které jsou nyní ve Sněmovně ve druhém čtení, například zákon týkající se Všeobecné zdravotní pojišťovny a ostatních pojišťoven,“ řekla Právu Součková.

Nemocnice budou placeny jinak

Dodala, že lídři koaličních stran se dohodli na stoprocentním přerozdělování vybraného pojistného mezi zdravotními pojišťovnami. Až dosud se takto přerozdělovalo pouze 60 procent a 40 % si každá pojišťovna nechávala. Na stoprocentním přerozdělování vybraných peněz vydělá Všeobecná zdravotní pojišťovna, která by tím získala za rok až dvě miliardy korun. Mohla by tak lékařům platit včas, a ne se zpožděním, jako je tomu nyní. Naopak do problémů to může přivést zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, které až dosud platily lékařům včas.
Dále se koalice dohodla na zavedení nového způsobu plateb nemocnicím. Až dosud jsou placeny paušálem a nyní by to bylo takzvaně za diagnózu. Znamená to, že v každé nemocnici by například za stejnou operaci dostali i stejně zaplaceno. Dosud to je rozdílné. Oba tyto návrhy by se měly realizovat od července.
Zatímco kvůli novému způsobu přerozdělování musí být změněn zákon, platbu za diagnózu lze zavést už podle platných zákonů. Od ledna už řada nemocnic vykazuje pět procent péče novým způsobem.

O 20 Kč za recept se nejednalo

„O dvacetikoruně za recept ani o dalších regulátorech čerpání zdravotní péče jsme nejednali,“ řekla Součková. Upozornila, že stejně tak se nejednalo ani o návrhu její reformy zdravotnictví. K tomu bude uvedené jednání 10. února, kdy by se mu lídři politických stran měli věnovat celý den.
Součková v minulých dnech prohlásila, že opustí kabinet, když se jí nepodaří ve vládě nebo v parlamentě zdravotnickou reformu jako celek prosadit. Na otázku, co by pak dělala, řekla, že by byla „soukromou lékařkou, možná i bez smlouvy s pojišťovnou“.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze