Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Euroknihy plní obchody i knihovny

Euroknihy plní obchody i knihovny


Jestli je něco neomezenou zásobárnou nového bruselského žargonu, pak to jsou odborné knihy s evropskou tematikou. S blížícím se vstupem jich vychází víc a víc. Z evropského "newspeaku" se tak stalo zboží, za které jen úřady ročně utratí statisíce.
Kupříkladu v knihovně ministerstva životního prostředí je podobných materiálů několik set.
"Jak o odborné publikace, slovníky, učebnice a brožury, tak o časopisy," vyjmenovává Eva Veverková z tiskového odboru ministerstva. "Ročně dáme na nákup publikací z oblasti EU zhruba pět set tisíc korun."
Ostatní ministerstva jsou na tom podobně. Mnohá navíc vydávají své vlastní příručky. Ministerstvo pro místní rozvoj jich má od roku 2002 na kontě sedm.
"Každou publikaci vydáváme v několikatisícových nákladech. Rozesíláme je na kraje, obce a města a většinou pak musí - vzhledem k velkému zájmu - následovat dotisk," říká mluvčí ministerstva Petr Dimun.
Úřad ovšem na těchto knihách nic nevydělá: "Slouží veřejnosti, aby měla více informací, takže nejsou prodejné. Utržená částka se tudíž rovná nule," vysvětluje Dimun.
Ke stálým odběratelům nových evropských knih patří také studenti.
Prakticky všechna univerzitní nakladatelství vytiskla kolem deseti titulů. A protože jejich znalost vyžadují profesoři u zkoušek, jdou dobře na odbyt.
"Obvykle si musíme koupit prakticky všechno, co vyjde. Profesor sice určí základní odbornou knihu, ale pokud si nepřečteme další úvody do evropské problematiky, těžko pak chápeme, o čem je řeč" míní Sylvie, studentka politologie na pražské Univerzitě Karlově.
Kromě studentů si knihy od univerzit kupují také knihovny a archívy. "Obvyklý náklad je zhruba osm set kusů, zájem je stabilní," říká mluvčí Univerzity Karlovy v Praze Václav Hájek.
Podobně o evropských knihách mluví šéfredaktor nakladatelství Linde Jan Tuláček. "Základy práva EU pro ekonomy vyšly již ve třetím vydání," podotýká.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze