Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci chystají nové protesty

Vysokoškoláci chystají nové protesty


Vysokoškoláci a jejich učitelé jdou po loňském prosincovém pochodu kolem Sněmovny do dalších protestních akcí. "Týdnem neklidu", který chystají na přelom března a dubna, chtějí budoucí uchazeče o studium a jejich rodiče upozornit na špatnou finanční situaci vysokých škol.
Především politiky pak budou burcovat k tomu, aby je víc podpořili. Ministryni školství Petře Buzkové se ale plánované akce moc nelíbí. Považuje je za neopodstatněné.

"Chceme být země hlupáků?"

"Po dlouhé době se podařilo pro vysoké školy získat pro letošek poměrně velký přídavek," argumentuje. Suma 2,6 miliardy sice podle ní nestačí na reformu univerzit, ale lze sní postupně začít.
"Týden neklidu" začali organizovat studenti a pedagogové z Univerzity Palackého v Olomouci a podporuje ho i Vysokoškolský odborový svaz, zástupci studentů a za rektory šéf Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Vysoké školy od 29. března do 2. dubna budou organizovat protesty a přednášky.
Na poslední den v březnu chystají v Praze velkou diskusi s názvem "Chceme být země hlupáků?", na kterou zvou i ministra financí Sobotku, šéfa KDU-ČSL Kalouska či premiéra Špidlu. Na 2. dubna pak akademici plánují protestní pochod Prahou.

Staromódní skripta

O co jim jde? O větší přídavek nejen na příští rok, ale i na ty další. Peníze chybějí na lepší vybavení poslucháren a laboratoří, zaplacení mladých a kvalitních pedagogů a na moderní literaturu pro studenty. V knihovnách dnes chybějí encyklopedie, základní příručky, důležité zahraniční publikace. Studenti si je musí často kupovat anebo shánět několik měsíců systémem výpůjčky mezi knihovnami. "Je to katastrofa," soudí jeden z organizátorů protestů, pedagog Petr Bilík z olomoucké filozofické fakulty.
Když už zahraniční literatura přijde, tak svelkým zpožděním. "Je absurdní, když v politologii pracujeme s knihami starými deset let," uvedl šéf Studentské komory Rady vysokých škol Jiří Nantl. Poukazuje i na velký počet posluchačů, kteří připadají na jednoho pedagoga.
Akademici trvají na tom, aby se vláda zabývala finanční situací vysokých škol a vydala závazné prohlášení, že je bude financovat jinak a že jim nedá jen rozpočet na příští rok, ale jasný výhled na dalších několik let.
VŠ musí podle rektora Wilhelma dostat dvojnásobek toho, co mají dnes, aby se dostaly na úroveň vyspělých zemí. V posledních letech mají ročně kolem 16 miliard korun a letos ještě o 2,6 miliardy víc. "Potřebujeme ale asi 36 miliard," soudí rektor. Ministryně ujišťuje, že bude usilovat, aby rozpočet VŠ byl pro rok 2005 zvýšen o tři až čtyři miliardy korun. Nemůže ale slíbit, že se jí to podaří.

REKTOR UK IVAN WILHELM:
VŠ musí dostat dvojnásobek peněz. Letos mají 18,6 miliardy, potřebujeme ale asi 36 miliard.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze