Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti tří univerzit vyhlásili stávkovou pohotovost

Studenti tří univerzit vyhlásili stávkovou pohotovost


KOŠICE/PREŠOV 26. února (zpravodaj ČTK) - Studenti tří univerzit na východním Slovensku vyhlásili dnes stávkovou pohotovost v souvislosti s připravovaným schválením zákona o zavedení poplatků za vysokoškolské studium. ČTK o tom dnes informoval místopředseda Akademického senátu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košicích Leo Vojčík.

Uvedl, že na vyhlášení stávkové pohotovosti se shodli na svém středečním jednání v Košicích zástupci UPJŠ, Technické univerzity v Košicích a Prešovské univerzity, kteří reprezentují víc než 20.000 vysokoškolských studentů, tedy přes dvě třetiny vysokoškoláků na východním Slovensku.

Vojčík zároveň nevyloučil, že studenti tří východoslovenských univerzit vstoupí do stávky. Jejich další kroky však budou záviset na tom, jak bude probíhat schvalování normy zavádějící poplatky za studium na vysokých školách ve slovenském parlamentu.

Proti chystanému zpoplatnění vysokoškolského studia dnes protestovali také představitelé odborového svazu pracovníků školství a vědy. Odboráři jsou ochotni respektovat zavedení školného pouze v případě, že zákon bude garantovat dostupnost vzdělání pro všechny sociální skupiny, zaznělo na tiskové konferenci odborářů v Bratislavě.

Vysokoškolské studium podle odborářů už dnes představuje vysokou zátěž pro peněženky rodičů a studentů a po zavedení školného by se tento tlak ještě zvýšil. Podle výpočtů odborářů stojí v současnosti student vysoké školy rodinu od 6400 do 7700 korun měsíčně, po zavedení školného by se tato suma zvýšila až na 9500 korun za měsíc.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze