Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       EU chce zavést jednotný evropský doklad o vzdělání

EU chce zavést jednotný evropský doklad o vzdělání



BRUSEL 26. února (zpravodajka ČTK) - Studenti i zaměstnanci z členských států EU by již brzy mohli snáze prokazovat dosažené vzdělání. Evropská komise navrhla vytvoření jednotného dokladu o vzdělání, platného ve všech členských státech unie. Dokument s pracovním názvem Europas by měl mimo jiné zahrnovat životopis a informace o absolvovaných školách a znalostech jazyků. Automatické uznávání diplomů z přistupujících států to však zatím neznamená.

"Europas usnadní život zaměstnavatelům, uchazečům o práci i studentům," řekla dnes novinářům komisařka pro školství a kulturu Viviane Redingová. "Bude zahrnovat všechno, čeho občan dosáhl během svého života, pokud jde o vzdělání. Mám na mysli nejen diplomy, ale i stáže, jazyky, práce v neziskových organizacích," dodala Redingová. Komise doufá, že národní úřady by mohly začít tento doklad vydávat již v lednu 2005.

Zavedení Europasu ale neznamená automatické uznávání diplomů a osvědčení z přistupujících států. "Rozhodně je to však tlak na to, aby se v budoucnu ta složitá administrativa při uznávání diplomů a kvalifikací zjednodušila a zkrátily se termíny," soudí slovenský ministr školství Martin Fronc.

Pokud Rada EU schválí Europas, "budou mít lidé pracující v Evropě věrohodný dokument, kde budou mít shrnuto všechno, co může být užitečné při hledání pracovního místa, kdekoliv", řekl ČTK Jaroslav Müllner z českého ministerstva školství.

Jestliže bude schválen tak, jak jej navrhla komise, bude mít doklad pět částí: životopis na jednotném formuláři, diplomy a osvědčení, doklady o znalosti jazyků a takzvané dodatky k diplomům a osvědčením, vysvětlující, na co bylo vzdělání zaměřeno.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze