Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Špidla: školné nezavedeme

Špidla: školné nezavedeme


PRAHA - Dokud bude u moci tato vláda, školné na vysokých školách nebude. Prohlásil to včera premiér Vladimír Špidla během zasedání České konference rektorů. Na otázku Práva, zda by souhlasil se zavedením poplatků, řekl stručně "ne" a dodal, že za této vlády nikoliv.
S návrhem, aby vysokoškoláci platili 8000 až 10 tisíc korun ročně, nedávno přišli senátoři Zlatuška a Roubíček. V politických kruzích našli podporu jen u ODS, ale sami rektoři školné zásadně neodmítají. Šéf Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm si myslí, že by pak studenti lépe zvažovali výběr programu a neprodlužovali si dobu studia.
Ani rektor pražské ČVUT Jiří Witzany není proti, pokud ale bude zaručeno, že se placení nestane sociálním sítem pro vysokoškoláky. Za únosný poplatek považuje 5000 až 10 tisíc korun ročně. Školné ale jednoznačně odmítá ministryně školství Petra Buzková s poukazem na vládní prohlášení, vněmž se říká, že se "vláda zavazuje k zachování principu bezplatného veřejného základního, středního i vysokého vzdělávání".
Rektory včera hodně zajímalo, jestli jim vláda dá na rok 2005 víc finančních prostředků než letos a zda od ní obdrží jasný výhled na několik dalších let.
Premiér jim neřekl ne, ale nepadlo ani "ano", natož konkrétní příslib. Špidla jen ujistil, že vysoké školy a věda jsou stále vládní prioritou a že se jejich rozpočet nebude snižovat. I s tím ale byli rektoři, jak se vyjádřili, spokojeni. Špidla upozornil, že tu jsou i jiné oprávněné zájmy: 2,5 miliónu důchodců potřebuje 216 miliard.
"Jsme schopni vysokým školám poskytnout stabilní finanční rámec, což znamená, že budou vědět, s čím mohou počítat do budoucna, a ne jen na rok dopředu," řekl premiér Právu. Zdůraznil, že na letošek vysoké školy dostaly o 16 procent víc než loni (2,6 miliardy korun). Školám to ale nestačí - původně chtěly 5,2 miliardy.
Buzková slíbila usilovat, aby rozpočet VŠ byl pro rok 2005 zvýšen o tři až čtyři miliardy korun. Že by univerzity měly dostat víc než letos, je přesvědčen vicepremiér Petr Mareš (US-DEU), ale nechtěl říct o kolik. "Nejprve musíme znát stav státní pokladny a k tomu ministr financí Sobotka ještě potřebuje čas," řekl.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze