Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy chystají týden protestů

Vysoké školy chystají týden protestů


Rektoři chtěli od premiéra Špidly víc peněz na univerzity, ten jim dal jen naději

Chtěli slyšet, že stát univerzitám konečně přidá miliardy korun. Proto se rektoři sešli s premiérem Vladimírem Špidlou. Ten jim slíbil jen to, že příští rok nedostanou méně peněz než letos.

Praha - Kvůli penězům, které univerzitám chybějí, chystají vysokoškolští učitelé rozsáhlé protesty po celé republice. Demonstrace na přelom března a dubna svolávají pedagogové v Olomouci, Ústí nad Labem, Brně i Praze. Rektoři vysokých škol jsou však na rozdíl od svých zaměstnanců v klidu. S premiérem Vladimírem Špidlou, kterého si včera pozvali, aby se ho zeptali, zda vláda školám přidá, si notovali. I když jim neslíbil víc, než že se bude snažit potíže vyřešit. Pokud se najdou peníze.

Premiér to s rektory umí

To, že si vláda vysokých škol váží a ráda by jim přidala, jen kdyby bylo víc peněz, Špidla rektorům s přestávkami opakuje už víc než rok. Když však dojde na sestavování rozpočtu, potřebné peníze se nikdy nenajdou. Například letos vysoké školy dostaly místo slibovaných pěti miliard navíc jen dvě. „Vlastně nám zase slíbil jen to, že za rok nedostaneme míň peněz než letos. Pan premiér je opravdu tvrdý vyjednavač,“ komentoval setkání rektor pražské Akademie múzických umění Peter Toperczer.

Učitelé chystají demonstrace

Školy se musí od základů proměnit, aby ustály konkurenční tlak po vstupu Česka do Evropské unie. Peníze potřebují mimo jiné na to, aby dokázaly zaplatit mladé, nadějné docenty a asistenty a aby ti jim už neutíkali do soukromých firem. Na to, že platy vysokoškolských učitelů jsou příliš nízké, má upozornit týden protestů chystaný vysokoškolskými odboráři a pedagogy. „Uznávám, že tato vláda se aspoň snaží nám peníze přidat. Jsou to ale tak zanedbatelné částky, že to nestačí. Musíme v nátlakových akcích pokračovat,“ vysvětlil jeden z organizátorů demonstrací, Jiří Bilík, z olomoucké Univerzity Palackého.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze