Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak to bude se stipendii pro studenty

Jak to bude se stipendii pro studenty

VÍTEJTE V EVROPSKÉ UNII

Do vstupu zbývá 66 dní

Jsem na vysoké škole a rád bych strávil nějaký čas v jiné členské zemi. Takto uvažuje nejeden vysokoškolák nebo student vyšší odborné školy. Poradit případným zájemcům mohou domovské vzdělávací instituce, ambasády jednotlivých členských států nebo nejrůznější nadace. Dobrou zprávou je, že ani po 1. květnu Češi nepřijdou o výhody oblíbeného vzdělávacího programu Evropské unie Erasmus.
"Rozpočet ze strany Unie zůstává stejný," uvedla k budoucnosti Dana Petrová, vedoucí programu Erasmus pro ČR. V současnosti dostává každý student při cestě do zemí EU v průměru 450 eur (asi 13,5 tisíce Kč) na měsíc. Peníze jsou určeny na pokrytí výdajů na bydlení, stravu, dopravu a pomůcky. Školné, platí-li se na vybrané vzdělávací instituci, našinec nehradí.
Ze 450 eur (13,5 tis. Kč) platí 70 eur (asi 2,1 tis. Kč) Evropská komise, zbytek dodá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ČR, tj. 380 eur (asi 11,4 tis. Kč). "Právě peníze z Česka budou v příštích měsících mírně seškrtány. Vyjíždí stále více studentů a zdroje se tenčí," nastínila Petrová jisté snížení stipendií.

Do Erasmu se lze přihlásit na své VŠ

Nově budou po rozšíření EU čeští studenti v rámci Erasmu moci studovat v Norsku, Lichtenštejnsku, na Islandu, i v Bulharsku, Rumunsku a Turecku. Dostanou se také do nových států Unie, mj. Estonska, Polska a na Kypr.
Do Erasmu se mohou zájemci přihlásit na své vysoké škole, konkrétně na oddělení pro zahraniční styky. Vybraní šťastlivci odjíždějí do členské země v průměru dvakrát do roka: na jaře a na podzim, a to na semestr. Pobyt si poté mohou ještě o jeden semestr prodloužit.
Rozhodnete-li si hledat příležitost ke studiu sami, zkuste kontaktovat Dům zahraničních služeb (ExternĂ­ odkaz http://www.dzs.cz/), konkrétně Akademickou informační agenturu AIA. Instituce nabízí nejen desítky stipendií, kontaktů a informací o mezivládních dohodách, ale také zajímavé tipy na nadace v ČR a zahraničí, jež mohou váš pobyt v jiné členské zemi Unie finančně pokrýt, nebo alespoň spolufinancovat. AIA je zřízena MŠMT a registruje nabídky z celého světa, tj. nejen z EU.
Stáže nabízejí v rámci Unie rovněž jednotlivé státy, mj. Francouzský institut v Praze (ExternĂ­ odkaz www.ifp.cz). Výborný přehled většiny kontaktních adres v rámci EU nabízí internetová stránka zřizovaná Ministerstvem zahraničních věcí ČR Euroskop (ExternĂ­ odkaz www.euroskop.cz).
Vážení čtenáři, náměty na témata, která vás zajímají, zasílejte na adresu eu@pravo.czExternĂ­ odkaz  Předešlé díly seriálu naleznete na: ExternĂ­ odkaz www.novinky.cz/serialeu


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze