Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Odbory chtějí podpořit olomoucký Týden neklidu

Odbory chtějí podpořit olomoucký Týden neklidu


Praha, Olomouc - Vysokoškolské odbory podpoří akci studentů a pedagogů Univerzity Palackého v Olomouci s názvem Týden neklidu, jejímž cílem je znovu upozornit politiky i veřejnost na špatné financování vysokých škol. Ministryně školství Petra Buzková ale nyní nepovažuje aktivitu olomouckých vysokoškoláků za opodstatněnou.
Týdne neklidu, naplánovaného na přelom března a dubna, se podle jednoho z organizátorů Petra Bilíka zúčastní i studenti z jiných vysokých škol v zemi. Bilík řekl, že je důležitý zájem studentů o osud vysokých škol a jejich aktivita při organizování akce. Plánují řadu diskusí, seminářů i kulturních akcí.
Iniciativu olomouckých akademiků považuje za správnou i rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Ivan Wilhelm. Rektor již delší dobu upozorňuje na nedostatek peněz ve vysokém školství. Uvedl, že české vysoké školy budou za zahraničními univerzitami zaostávat, pokud nedostanou potřebné peníze v co nejkratší době.
Ministryně Buzková řekla, že se po dlouhé době podařilo pro vysoké školy získat poměrně velkou částku. Rozpočet vysokých škol byl letos navýšen o 2,6 miliardy korun. Vysoké školy i ministerstvo sice požadovaly dvojnásobek, ale vláda kvůli reformě veřejných financí přiznala školám jen část. Částka sice podle Buzkové nepokryje potřeby univerzit na zahájení jejich reformy, ale bude možné s ní postupně začít. V této situaci se proto se ministryni chystaná akce olomouckých vysokoškoláků moc nezamlouvá. Buzková poznamenala, že se bude i nadále snažit o navýšení rozpočtu pro vysoké školy.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze