Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studujte, kde chcete

Studujte, kde chcete

VÍTEJTE V EVROPSKÉ UNII

Do vstupu zbývá 67 dní

Chcete po maturitě studovat v Evropské unii? Nevzali vás v Česku na vysokou? Láká vás rok na střední škole v jiné členské zemi? Tak to patříte k lidem, kteří by mohli na rozšíření EU 1. května leccos získat. Radostná zpráva má řadu svých ale, mimo jiné z pohledu české reality často závratné životní náklady v jiné zemi a placení školného.
Ve vzdělávání v jiném členském státě existují po rozšíření v podstatě dva limity: vaše vědomosti a finanční situace. Složité byrokratické procedury, vyřizování víz a nejrůznějších povolení po 1. květnu z velké části odpadne. Základním pravidlem Unie je totiž stejný přístup ke všem občanům společenství. Například při přijímacích zkouškách ve Vídni bude stejně pohlíženo na Rakušana jako na Čecha.
Rok na střední škole ve "starých" státech EU stojí od 130 tisíc do 220 tisíc Kč. Na vysoké zaplatíte za stejné období až o třetinu více. Nemalé výdaje na našince čekají nejen při hrazení ubytování, stravy, dopravy, ale také při koupi školních pomůcek a skript. Například ve Velké Británii zaplatí student za jednu knihu až třicet liber (téměř 1,5 tis. Kč). Potěšující může být snad jen skutečnost, že tam publikaci lze po semestru knihkupci se ztrátou zhruba třetiny vynaložené částky většinou zpět prodat.
Dalším oříškem může být ubytování ve vybrané zemi. Nejlevnější totiž neznamená nutně nejlepší. Když šetříte, připravujete se často o sounáležitost s komunitou rodilých mluvčích, jež si za kolej raději připlácí. Rozdíl mezi levným a standardním ubytováním může být přitom v závislosti na lokalitě až čtvrtina nákladů měsíčně - v případě Británie padesát liber (téměř 2,5 tis. Kč)
Neodradily-li vás výdaje, podívejte se na internetový server Ploteus. Vzdělávací databáze obsahuje v 11 jazycích několik tisíc odkazů na možnosti studia v Unii. Internetová adresa: http://europa.eu.int/ploteus.
Nepočítejte ani s tím, že byste výdaje na studium uhradili z výdělků z brigád. Po složitých jednáních s dvaceti čtyřmi členskými státy nového společenství se zatím ukazuje, že nám otevřou své pracovní trhy ze "starých" zemí jen Irsko a Velká Británie a všechny země "nové". Čeští studenti by si proto měli před tím, než začnou vůbec pracovat, zjistit, zda vůbec mohou. Hrozí jim totiž okamžité vyhoštění.
V neposlední řadě je dobré si před zahájením studia v jiné členské zemi zjistit na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR nebo přímo v Centru pro studium vysokého školství v Praze, zda a za jakých podmínek bude absolventský diplom uznáván v Česku.
Vážení čtenáři, náměty na témata, která vás zajímají, zasílejte na adresu eu@pravo.cz Předešlé díly seriálu naleznete na: www.novinky.cz/serialeu

Zítra: jak to bude se stipendii pro studenty?


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze