Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti univerzit chystají protesty

Studenti univerzit chystají protesty

Akce bude největším vyjádřením nesouhlasu se špatným stavem univerzit od roku 1989


Studenti pražských univerzit se připojili k akci Týden neklidu. Přednášky, diskuse, happeningy a závěrečná demonstrace by měly upozornit na neutěšenou situaci na vysokých školách.


Chceme být národem hlupáků? Necháme české vysoké školství vykrvácet? Buďme neklidní! Je k tomu důvod! Tato hesla budou provázet právě začínající týden pražských vysokoškoláků. V jejich duchu se totiž ponese akce Týden neklidu, která se bude konat ode dneška do 2. dubna a měla by upozornit na současné problémy veřejných vysokých škol a přimět české politiky k tomu, aby navýšením financí pro veřejné vysoké školy umožnili reformu českého veřejného vysokého školství. "Neklidní" zůstanou studenti univerzit tak dlouho, dokud politická reprezentace nedá školám záruku vyšší finanční podpory na pět až sedm dalších let. Když nebudou vyslyšeni, hodlají přitvrdit.

Rozsáhlé protestní akce studentů i pedagogů se konají i v ostatních městech republiky. Týden neklidu navazuje na happening Pohřeb českých vysokých škol, který se konal v Olomouci 2. prosince 2003, a na protestní pochod k Poslanecké sněmovně konaný v Praze 3. prosince 2003. "Prostřednictvím studentských happeningů, demonstrací, protestních pochodů, informačních kampaní a veřejných diskusí chceme upozornit veřejnost na nejvážnější problémy vysokého školství. Naším cílem je přimět politické elity k tomu, aby výrazným a dlouhodobým navýšením investic konečně umožnily kvalitní a perspektivní rozvoj vzdělávání v ČR," vysvětluje hlavní organizátor pražského Týdne neklidu, člen Studentské rady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a student historie a politologie tamtéž Jakub Jareš.

"Na každý den máme připravenu jednu velkou akci a vše vyvrcholí čtvrtečním demonstračním pochodem. Bude to nejvýraznější studentský protest za posledních několik let," říká student Jakub Jareš.

V pondělí dopoledne vyvěsí studenti na budovy svých fakult transparenty s výzvami k podpoře veřejných vysokých škol. V úterý 30. března v osm hodin večer rozsvítí na kolejích 17. listopadu nad pražskou magistrálou na patnáct minut symbolická písmena T a N a ve středu vystoupí v rámci diskuse s příznačným názvem "A byla to země nevzdělaná a pustá" osobnosti nejen z akademického života v čele s rektorem UK IvanemWilhelmem. Vedle toho se uskuteční i přednášky o modelech financování vysokých škol a o vysokoškolských systémech v Evropské unii. Ve středu bude prostor i pro kulturu. Vystoupí studentské kapely a divadla a poběží také studentský filmový klub.

Týden neklidu zakončí ve čtvrtek studenti oblečení do alegorických kostýmů symbolizujících jednotlivé vysokoškolské obory. Ti se sejdou u rektorátu Univerzity Karlovy na Ovocném trhu a vykročí s transparenty k parlamentu.

"Myslím, že je dobré upozornit na špatnou situaci na univerzitách. Vybavení učeben je často zoufalé a katastrofální jsou i platy pedagogů," říká na adresu akce studentka filozofické fakulty Jana Fosková.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze