Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti chystají největší protest od roku 1989

Studenti chystají největší protest od roku 1989

Nerozsáhlejší protest od roku 1989 chystají na příští týden studenti a učitelé vysokých škol. Přiměl je k tomu zoufalý nedostatek peněz. Studenti tvrdí, že se tento problém netýká jen jich a učitelů, ale všech občanů. Pokud nechceme, aby se ČR stala za pár let jen montážní linkou pro vyspělejší země, musí stát podle nich do vysokého školství investovat víc. Aby o tom přesvědčili veřejnost i politiky, rozpoutají od 29. března do 1. dubna na několika místech země

Týden neklidu , naplněný před

náškami, happeningy a protestním pochodem. "Neklidní" zůstanou vysokoškoláci tak dlouho, dokud politická reprezentace nedá školám záruku vyšší finanční podpory na pět až sedm dalších let. Když je nevyslyší, hodlají, jak řekli, přitvrdit. "Tradiční trpělivost akademické obce je již vyčerpána. České veřejné vysoké školství se ocitlo v hluboké finanční krizi a situace je neudržitelná. Nechceme se už smířit se sliby, ale trváme na změně financování," prohlásila včera studentka anglistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci a jedna z mluvčích akce Lucie Trávníčková. Zatímco země Evropské unie podporují vysoké školy průměrně částkou odpovídající 1,5 procenta HDP, u nás je to jen 0,775 procenta. Počet studentů na veřejných vysokých školách se od roku 1989 zvýšil víc než dvakrát a rozšířila se nabídka oborů. Jak ale říká studie OECD z roku 2003, výdaje na jednoho vysokoškoláka v letech 1995 až 2000 klesly o 32 procent. "Navzdory proklamacím o prioritách, vysoké školství nemá podporu našich politiků a má pro ně malý význam," tvrdí student 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze Jan Trnka. Nejvíc se to podle něj projevuje v kapacitě učeben, zastaralé studijní literatuře a nedostatku kvalitních pedagogů. "Studenti 1. ročníku se u nás na fakultě nevejdou při přednášce do posluchárny a tak sedávají na schodech a na zemi. Když se učíme z knihy z roku 1968, jistě uznáte, že se lékařská věda za ta léta již posunula jinam," řekl Právu Trnka.


Foto: Zástupce pražských vysokých škol Adam Šůra před tiskovou konferencí, na které byl včera v Praze představen program akce Týden neklidu. V týdnu od 29. března do 2. dubna chtějí studenti z několika českých vysokých škol formou happeningů, kulturních akcí a besed upozornit na neuspokojivé financování vysokého školství.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze