Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       České školství: výjimka potvrzující pravidlo?

České školství: výjimka potvrzující pravidlo?



Velmi málo příležitostí k uplácení nabízí současný systém přijímacích zkoušek na vysoké školy. Nejpřísnější dohled je nad studijními obory, na které se hlásí vysoký počet uchazečů.


PRAHA - Otevírají peníze vstup na žádané školy? Někteří lidé jsou o tom skálopevně přesvědčeni. Před čtyřmi lety je v tom utvrdila aféra na pražské právnické fakultě, kde se evidentně prodávaly testy, přesněji řečeno test určený pro náhradní přijímací termín. Jak vše skončilo?
Dodnes se nezjistilo, jak se dokumenty dostaly z trezoru, k němuž měly být jen dvoje klíče. Byl to výjimečný (a nakonec napravený) případ, nebo jen náhodně objevený vrcholek ledovce?

Do přijímacího řízení lze těžko proniknout

Vzhledem k tomu, že další případy se zatím neobjevily, lze doufat, že šlo o výjimku. Skutečností je, že hledáme-li konkrétní slabá místa, skuliny, kudy proniknout do přijímacího řízení, příležitosti k uplácení de facto nenajdeme.
Přijímací testy se totiž sestavují vesměs až na poslední chvíli, v současnosti dokonce někdy až před uchazeči. Vyplňují se pod číslem a nikoliv pod jménem a ten, kdo je opravuje, by tudíž neměl tušit, čí odpovědi má v ruce. Výsledky jsou k nahlédnutí.
Lidé z vysokých škol, kteří už na těchto školách nepracují, a nemají tudíž důvod cokoli malovat narůžovo, vyjadřují přesvědčení, že pro uplácení v posledních letech prakticky neexistují podmínky.
Školy si také nemohou dovolit jakýkoli náznak neprůhlednosti. To je také důvod, proč musela loni Právnická fakulta Univerzity Karlovy přijmout o několik set uchazečů více, než měla v úmyslu a na kolik má kapacitu.
V testech se totiž pro změnu objevily chyby nebo možnost nejednoznačných odpovědí. Když na to jeden odmítnutý uchazeč upozornil, bylo nezbytné přijmout všechny, komu opravující původně odpověď neuznali.
Určitý prostor k ovlivňování by mohl být při ústních zkouškách, které někde doplňují zkoušky písemné. I tady však většinou platí, že k ústním se dostanou jen ti, kdo primárně uspějí v písemných testech.
Nejostřeji jsou sledovány školy, vysoké i střední, o které je velký zájem: některá gymnázia, právnické fakulty, filozofické fakulty, některé umělecké obory... Vedle nich máme podstatně více škol, které o studenty spíše zápasí a svým způsobem je dokonce uplácejí různými výhodami. Není vyloučeno, že v budoucnu se bude více hovořit o tomto problému.
Zatím nelze než doporučit: Hlásíteli se na školu, kde je takzvaně nával, všímejte si, jak jsou přijímací zkoušky organizovány, zajímejte se o vyhodnocení testů. Pokud se vám něco nebude zdát, dejte to hlasitě najevo. To dnes naštěstí lze (což je, uznejte, taky pokrok).


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze