Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cizinci budou dál platit školné

Cizinci budou dál platit školné


Praha - Připomíná to malý podvůdek. Zatímco se zahraniční univerzity českým zájemcům po 1. květnu otevřou bez omezení a za naprosto stejných podmínek, jaké platí pro místní studenty, obráceně to neplatí. I když původně mělo.
Parlament vyhověl nářku českých vysokých škol, které si stěžovaly, že po 1. květnu přijdou o významný zdroj příjmů: o peníze z kapes studentů ze zemí unie, kteří studují v Česku v cizím jazyce. Dosud byla studia v cizím jazyce u nás pro cizince zpoplatněna. Jenže to neodpovídalo pravidlu platnému v unii. Podle něj mají mít studenti stejné podmínky, ať pocházejí z kterékoli země unie. „Odhaduji, že školné od cizinců vylepšuje rozpočet českých vysokých škol nejméně o tři procenta, a to pro nás rozhodně není zanedbatelná částka. Pokud o tyto peníze přijdeme, ještě to zhorší špatnou situaci českých univerzit,“ posteskl si před časem v MF DNES předseda vysokoškolských odborů František Barták.

Spravila to malá novela

Podobné obavy zaznívaly ze všech univerzit. A parlament se rozhodl jim pomoci.
Před deseti dny potichu schválil jednovětou novelu vysokoškolského zákona, kterou se nezrušilo školné pro cizince studující v jiném než českém jazyce, ale naopak zůstalo zachováno. Přibyla jen vsuvka, podle které si nově zaplatí výuku v cizím jazyce i Češi. Ti však možnosti studovat třeba medicínu v angličtině nevyužívají.
Britové, Němci, Rakušané nebo třeba Francouzi, budou-li chtít navštěvovat naši vysokou školu a mít ji jako místní studenti zdarma, se musí naučit česky.
Evropské úředníky postup českých poslanců zaskočil. „Otázka je, jestli to komise nebude řešit, protože by to mohla vnímat jako diskriminaci cizích studentů v Česku,“ podotkl k tomu zdroj z Evropské unie, který nechtěl být jmenován.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze