Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vášnivě debatovali

Studenti vášnivě debatovali

Plzeň - Místo svalů se ke špičkovému výkonu vypínají mozky. Třeba i tak by mohla znít chrakteristika klání, jehož dějištěm byla vysokoškolská aula v Jungmannově ulici v Plzni. Střetli se tu totiž studenti, nejlepší diskutéři z několika univerzit. Název akce? Akademické mistrovství v debatování.

Za stolem v čele auly sedí dvě skupiny. Jedna předsatvuje vládu, druhá opozici. A nad některým problémem - třeba trest smrti: ano, či ne diskutují. Kdo lépe argumentuje, kdo lépe přesvědčí přihlížející, vyhrává. "O tom, která ze skupin bude zastávat stranu pro či proti se losuje. Takže se samozřejmě stane, že argumentuji za něco, s čím nesouhlasím. Ale o tom to není. Tím přínosem z podobných soutěží je pro mě to, že se učím poznávat jiné názory, učím se umění komunikace a kritického myšlení, získávám nové informace," vysvětluje jeden ze zapálených debatérů, Kubo Mačák, Slovák, který studuje právnickou fakultu na pražské Karlově univerzitě.

Vášnivé debaty mají pro přihlížející velký půvab. "Je to opravdu zajímavé vidět, jak se jedni snaží přesvědčit druhé. Jak hledají argumenty, vysvětlení. A znát dva pohledy na věc přispívá k tomu, dobrat se řešení," tvrdí asi pětadvacetiletá dívka, která celému klání přihlížela. "Je to taková myšlenková atletika, je užitečné trénovat myšlení, řeč," uzavírá.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze