Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy zahájily Týden neklidu

Vysoké školy zahájily Týden neklidu


Třesení oslem nazvali olomoučtí studenti svůj happening, kterým chtějí vyburcovat veřejnost k zájmu o problémy vysokého školství.



OLOMOUC - Za hlasitého bubnování a s velikou maketou osla nesenou čtyřmi mladými muži vpochodovaly včera v pravé poledne na olomoucké Horní náměstí více než tři stovky vysokoškolských studentů a pedagogů. Tak symbolicky zahájily Týden neklidu, akci, která si klade za cíl vyburcovat českou veřejnost k zájmu o situaci vysokého školství. A především oslovit politiky a přimět je, aby problém začali řešit.

Studenti i pedagogové se bouří proti nedostatku peněz ve vysokém školství. Týden neklidu se má podle nich stát vůbec největší protestní akci vysokoškoláků od listopadu 1989.

K Týdnu neklidu se připojilo devět vysokých škol ze čtyřiadvaceti. Myšlenka na takový protest vznikla v Olomouci a navazuje na podzimní Pohřeb vysokých škol - demonstraci, která se však nesetkala s valnou odezvou. Týden neklidu podpořily rovněž takové organizace, jakými jsou Obec spisovatelů, Herecká asociace nebo Lékařský odborový klub.

"Všichni souhlasí, včetně českého premiéra, že vysokému školství se nedostává peněz. Ale není nikoho, kdo by sjednal nápravu," prohlásil na olomoucké demonstraci profesor Univerzity Palackého Jiří Štefanides. "Je prakticky patnáct let po revoluci a my jsme tam, kde jsme začínali," doplnil pedagog. Demonstrující nesli transparenty s nápisy: České výjimky v EU: tvarůžky a arogance, Chceme změnu nebo Pokud jsou to jenom sliby, máme právo na pochyby.

Za studenty promluvil Jiří Kopyca: "Účelem Týdne neklidu je zneklidnit české politiky i českou veřejnost." Kopyca připomenul vládní prohlášení, podle kterého je právě vysoké školství jednou z vládních priorit. "Zatím tomu tak není," konstatoval Kopyca. Vysoké školství je podle názoru protestujících v katastrofální finanční situaci.

S oslem, který se sice třese, ale nic z něj nevypadne, chtějí přijít olomoučtí studenti do centra města i dnes. "V případě, že nedojde k žádným výraznějším změnám a politická reprezentace se neodhodlá ke konkrétním krokům k nápravě současného stavu, budou protesty pokračovat i nadále a jejich důraz se bude stupňovat," slibují organizátoři.

Týden neklidu bude ve vysokoškolských městech pokračovat i dnes přednáškami, diskusemi a happeningy. Diskutovat na nich budou akademici, studenti i politici.

Studenti pražské Univerzity Karlovy včera na budovy deseti fakult vyvěsili protestní transparenty. Nápisy

souvisely se studijním oborem fakulty. Hesla zněla například Nenechte naše mozky po školách běhat bosky (filozofická fakulta), Naše školy v Unii jenom těžko přežijí (právnická fakulta) nebo Proč se vláda mozků bojí, každý závit něco stojí (Jaderná fakulta ČVUT). Na dnešek studenti v Praze naplánovali Den světel. "V osm hodin se okna na koleji 17. listopadu rozsvítí do tvaru písmen TN," vysvětlil jeden z organizátorů pražského týdne Neklidu Adam Šůra.

Celou středu mohou studenti schraňovat svoje náměty pro poslance do zvláštní krabičky. Akce Napiš svému poslanci vyvrcholí ve čtvrtek, kdy do hlavního města dorazí všichni revoltující studenti a schránku předají zákonodárcům. Na čtvrteční demonstraci by se mělo sjet až tisíc nespokojených studentů a pedagogů.

Ne všichni představitelé vysokých škol s Týdnem neklidu souhlasí. "Kdybych vyjádřil podporu, dal bych tím najevo, že si s univerzitou nevím rady," řekl například rektor brněnské Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze