Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti se bouří proti vládě

Studenti se bouří proti vládě


Vysokoškoláci chtějí víc peněz pro univerzity. „Je to přehnané,“ míní ministryně Buzková


V Olomouci se demonstrovalo a otřásalo oslíkem. Jinde zase studenti vyvěsili na univerzity obří transparenty. Vysokoškoláci zahájili největší protesty od roku 1989. Chtějí pro školy víc peněz.


Olomouc - Všichni se snažili, z papírového osla však nevypadla ani koruna. Přesně, jak to bylo v plánu. Pohádková postava byla včera hlavní atrakcí studentské demonstrace v Olomouci. Měla symbolizovat postoj českých politiků vůči univerzitám.

„Osel, z něhož se peníze nesypou, znázorňuje situaci, v níž se vysoké školství nachází,“ vysvětlil student olomoucké univerzity Pavel Bednařík. „Došla nám trpělivost. Chceme od politiků záruky, že univerzitám peníze přidají. Když nevyhoví, přitvrdíme,“ dodala studentka Lucie Trávníčková a nevyloučila, že by studenti mohli i stávkovat.

Každá škola, která se protestů účastní, pojala týden po svém. V Praze a dalších městech se na budovách škol objevily transparenty s hesly „Staré školní pomůcky brzo budou na cucky“ či „Proč se vláda mozků bojí, každý závit něco stojí“. Dnes a zítra se bude ve školách besedovat s veřejností. Protesty vyvrcholí ve čtvrtek demonstrací před sídlem Poslanecké sněmovny.

Vysoké školy dostávají z rozpočtu dvacet miliard ročně. Chtějí, aby se částka zdvojnásobila a dostala se na evropský průměr. Studenti upozorňují, že se zhoršuje kvalita výuky, a straší, že bude hůř. „Na čtyřicet studentů u nás připadá jediný počítač, je to neúnosné,“ tvrdí student Katolické teologické fakulty UK Daniel Feranc. Chybějí pomůcky, posluchárny jsou přeplněné. Když před časem španělský premiér přivezl pražské filozofické fakultě darem cenné knihy, škola je odmítla: v knihovně už není místo.

„Univerzity opouštějí mladí pedagogové. Chybějí nám moderní přístroje, bez nichž si neosvojíme nejnovější léčebné postupy,“ řekl medik Marek Hilšer. A děkan 1. lékařské fakulty Štěpán Svačina mu dává za pravdu: „Studenti pochopili, že je výuka vysloveně problémová.“

Ministryně školství Petra Buzková vnímá protest jako nevděk. „Letos jsme univerzitám přidali přes dvě miliardy korun - vůbec nejvíc v historii. A chci univerzitám pomoci získat víc peněz i příští rok. V této době mi to připadá přehnané,“ řekla ministryně. Ostatní politici akci zatím nekomentují.


ŽÁDNÉ PENÍZE Z OSLA NEPADALY. Happeningem nazvaným Třesení oslem zahájili včera studenti a učitelé Univerzity Palackého v Olomouci Týden neklidu. Protesty mají politiky upozornit, aby začali řešit neutěšenou finanční situaci ve vysokém školství. Ve čtvrtek Týden neklidu vyvrcholí protestním mítinkem v Praze.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze