Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Peticí a kulturními akcemi upozorní studenti na bídu

Peticí a kulturními akcemi upozorní studenti na bídu

Ostrava - Vysoké školy mají málo peněz. Studenti v Moravskoslezském kraji se včera rozhodovali, zda a jak podpoří protestní akci nazvanou Týden neklidu.

Nenásilný protest, který organizují studenti Univerzity Palackého v Olomouci, má upozornit na nedostatečné financování vysokých škol.

"Chceme, aby bylo jasně vidět, že akci podporujeme. Proto vyvěsíme během úterý na školu viditelné transparenty a vlajky. Kromě toho budeme sbírat podpisy pod petici, v níž požadujeme více peněz pro vysoké školy, a naplánujeme různé kulturní akce," uvedl student obchodně-podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné Jiří Horák.

Petici budou podepisovat i studenti na půdě Slezské univerzity v Opavě a Ostravské univerzity. Ostravští studenti navíc naplánovali na dnešní noc filmový maraton a na čtvrteční odpoledne průvod městem zakončený happeningem v centru.

Nedostatek financí trápí především humanitní školy. Vysoká škola báňská-technická univerzita v Ostravě se k Týdnu neklidu nepřipojí. "Akademický senát rozhodl, že nátlaková akce není nutná a tato forma protestu není vhodná," uvedl předseda studentské komory Petr Mikl.


Týden neklidu


* Akci iniciovali studenti Univerzity Palackého v Olomouci.

* Cílem je upozornit, že zatímco země Evropské unie vydávají na vysoké školství průměrně 1,5 % hrubého domácího produktu, Česká republika jen polovinu, což se odráží na špatném vybavení škol i kvalitě výuky.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze