Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Týden neklidu ve Zlíně: podpora, ale žádné akce

Týden neklidu ve Zlíně: podpora, ale žádné akce


Zlín - Ke studentským nepokojům v celém Česku se v minulých dnech přidali také zlínští vysokoškoláci. Na jedné z nejmladších univerzit v republice zatím ale vítr studentských nepokojů není příliš ostrý. K akcím svých kolegů z tradičních univerzitních měst se oficiálně přihlásili jenom členové akademického senátu Univerzity Tomáše Bati.

Akce mají pod názvem Týden neklidu upozornit veřejnost na katastrofální situaci na veřejných vysokých školách a podpořit jejich reformu.

Mezi vysokoškoláky na Baťově univerzitě je klid. „Zlínští studenti zatím situaci nevnímají. Spíše panuje tichý nesouhlas se současným stavem vysokého školství.,“ informoval o situaci na zlínské univerzitě předseda studentské komory akademického senátu Daniel Remeš.

Pokračování na straně C3


Pokračování ze strany C1

„Samozřejmě, že výzvu Týden neklidu podporujeme. Akademický senát se k výzvě připojil minulý týden,“ uvedl Remeš.

Týden neklidu se koná od 29. března do 2. dubna 2004 v řadě univerzitních měst republiky - v Olomouci, Praze, Ostravě, Ústí nad Labem, Brně, nebo v Liberci. „Ve většině měst proběhne protest formou diskusních seminářů, happeningů, koncertů, divadelních představení, filmových projekcí a podobně,“ informují o akci studenti na internetových stránkách http://tydenneklidu.cz.

„Všem je jasné, že zdrcující školská politika všech dosavadních vlád se odrazí až za relativně hodně dlouho. Každá vláda jen mluví, činy nikde. Ale jak je v opozici, tak hned zná řešení, které ovšem, pokud je "u lizu", není schopna reálně realizovat. Děti těchto politiků jistě budou studovat na zahraničních školách, protože jejich vládní a bývalí vládní mají ty potřebné kontakty na komise doporučující stipendia. Tyto kontakty získali na "potřebných" zahraničních cestách,“ uvedl například na studentském chatu přispěvatel Mirek. „O současné situaci ve vysokém školství lze říct jen jedno: Tradiční trpělivost a slušnost akademické obce je u konce, žádáme změnu,“ říká například další příspěvek na studentských stránkách.

Týden neklidu je největší protestní akcí vysokoškolských studentů a pedagogů od roku 1989. Cílem je upozornit veřejnost na údajně katastrofální situaci panující na veřejných vysokých školách a podpořit reformu, kterou navrhla Česká konference rektorů a Rada vysokých škol společně s ministerstvem školství. Reforma je koncepčním řešením trvalého podfinancování vysokých škol.

V České republice jsou výdaje na veřejné vysoké školy 0,8 procenta hrubého domácího produktu, v EU 1,5 procenta, v Senegalu, Keni či Egyptě jsou podle statistik vyšší než v Česku.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze