Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci odstartovali protesty

Vysokoškoláci odstartovali protesty


Když má vláda desítky miliard korun na zaplacení prohraných arbitráží nebo na nové stíhačky, měla by najít i několik miliard navíc pro vysoké školy, prohlašovali včera studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, když vyvěšovali z oken školy transparent s heslem: "Nenechte vysoké školy vykrvácet".

Transparenty zavlály i na dalších fakultách univerzity a na jedné fakultě Českého vysokého učení technického.


Týden neklidu

Studenti na několika univerzitách v ČR včera odstartovali Týden neklidu, který má veřejnost a politiky upozornit na značný nedostatek financí na vysokých školách. Happeningy a besedy proběhnou například na Univerzitě Palackého v Olomouci, UK v Praze, Ostravské univerzitě, Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Technické univerzitě v Liberci, na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a na JAMU v Brně.

Od protestů se ale distancuje Masarykova univerzita v Brně. Její rektor Jiří Zlatuška včera Právu řekl, že souhlasí s tím, že vysoké školy mají nedostatek peněz. Nelíbí se mu ale způsob, jakým to studenti a učitelé, kteří organizují neklidný týden, dávají najevo. "Veřejnost musíme přesvědčit v delším časovém období a jinými metodami. Happeningy a podobné akce jsou spíš recesí než snahou řešit problém," poznamenal Zlatuška.

Revoltující učitelé a studenti jsou ale přesvědčeni, že jinak než veřejnými protestními akcemi politiky nepřesvědčí o tom, že situace na jejich školách je kritická.

"Zatímco v Německu o místo pedagoga na univerzitě uchazeči bojují, a tak si tam mohou vybírat, u nás je u konkursů skoro prázdno. A tak když na škole působí špatný asistent, není možné ho vyhodit, protože za něho není náhrada," tvrdí posluchač 4. ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Marek Hilšer.

Pokud vláda studenty a pedagogy nevyslyší, ti jsou odhodláni jít do větších a tvrdších akcí na podzim. "Uvažujeme, že zorganizujeme velký protest studentů všech vysokých škol, a to na 17. listopadu," upozorňuje student 5. ročníku medicíny Pavel Vychytil.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze