Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ...ale Týden neklidu to nenapraví

...ale Týden neklidu to nenapraví


Probíhající akce

Týden neklidu má politiky upozornit na havarijní stav českého vysokého školství. Nejsou peníze ani na nutné opravy, profesorský sbor stárne, prestiž škol klesá a kvalitní mladí lidé raději odcházejí do ciziny nebo do soukromého sektoru, než aby se věnovali vědecké nebo pedagogické práci. V důsledku toho hrozí, že začneme brzy intelektuálně klesat, což v okamžiku našeho vstupu do EU není právě nejlepší vizitka.

To jsou všechno pravdy. Pravda však je i něco jiného. Demonstrací podobného typu se často účastní studenti, kteří o financování škol nevědí zhola nic, a prostě si chtějí zademonstrovat. Protest? Ano, to je ono. Pořádně se opijeme, zkouříme, uděláme nějakou kulturu a zanadáváme si na vládu. Ono se sice nic nezmění, ale alespoň to bude happening.

Týden neklidu české vysoké školy nespraví. Pravda je, že potřebují víc peněz, ale jiná pravda je také to, že musí začít u sebe. Kde jsou finanční audity, které by ukázaly, co se na VŠ s penězi doopravdy děje? Nekončí náhodou také v nefunkčních grantech na projekty, které nikam nevedou, jsou ve výsledku nepoužitelné a nic nepřinášejí? Neinvestuje se někdy do nabubřelých odznaků kultury a vzdělanosti místo toho, aby se prováděly základní opravy? Nestavějí se někdy hezky vypadající účelová zařízení, pro něž pak není využití? A co spolupráce se soukromými firmami?

Některé vysoké školy svou situaci zvládají na jedničku. Jejich budovy jsou nové a opravené. Studenti se vzdělávají na praktické úrovni. Příkladem jsou třeba semestrální práce zadávané firmami. Všichni úspěšní dostanou zápočet, ten nejúspěšnější taky peníze a jeho práce nezapadne do archivu, ale skutečně se použije. Teď hovořím o technických školách a pouze některých oborech. Copak to nejde i jinde? Šlo by, jen se jaksi nechce. Komu? Studentům, pedagogům.

Když se včera Praha zaplnila protestujícími studenty vysokých škol, politická garnitura s vládou v čele jistě viděla, že vysokoškoláky nelze ignorovat a problémy škol se musí řešit. Ale aby takové řešení mohlo být vůbec funkční, musí je řešit i ti, kteří protestují. Tedy studenti a univerzitní pracovníci. Jinak se totiž naše univerzity z bídy k prosperitě pozvednou… odhadem tak nikdy. Autor je publicista





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze