Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy čeká od září revoluce

Školy čeká od září revoluce


Nový zákon ve sněmovně prošel prvním kolem * Učitelé nebudou mít osnovy, maturity budou jednotné


Praha - Školy mají po včerejšku naději, že jim stát už od září popustí otěže a dá jim samostatnost. A učitelé zase šanci, že budou odměňováni podle svých schopností, nejen podle toho, jak dlouho ve školství pracují.

Poslanci včera po čtyřhodinové diskusi hladce propustili revoluční školský zákon a souvisící zákon o pedagogických pracovnících prvním kolem hlasování ve sněmovně. Zákon, který mimo jiné zavádí státní maturitní zkoušku a počítá s rušením stávajících školních osnov a s možností slučovat vyučovací předměty, budou projednávat ještě dvakrát.

Proti byli včera jen poslanci ODS. Zákony podpořili nejen všichni vládní poslanci, ale i komunisté. „Děkuji všem kolegům, kteří se snaží tyto zákony změnami ještě vylepšit,“ přivítala výsledek hlasování ministryně školství Petra Buzková. Věří, že oba zákony parlamentem projdou a začnou platit už od příštího školního roku.

Pokud se jí to podaří, změnu pocítí všechny děti školou povinné i studenti středních škol. Žáci, kteří v září nastoupí do prvního ročníku střední školy, už budou skládat jednotnou

státní maturitní zkoušku z českého a cizího jazyka a z jednoho volitelného předmětu (matematiky, občanské nauky, přírodovědně-technického základu a informatiky).

Děti, které čekají za necelých čtrnáct dní přijímací zkoušky na víceletá gymnázia, zase mohou počítat s tím, že si přijímačky po kvartě zopakují. Víceletá gymnázia se totiž rozdělí na nižší a vyšší stupeň tak, aby se otevřela i žákům, kteří vyšli z devátých tříd základních škol.

Zásadně by se měla proměnit výuka na školách základních. Rozhodovat o tom, co, kdy a jak budou děti učit, budou učitelé. Dosud to určovali ministerští úředníci.

Ředitelé škol však mají k zákonům výhrady. Nelíbí se jim, že se pořád ještě nerozběhla školení pro učitele, aby si nové metody výuky mohli osvojit. Upozorňují, že Buzková nepočítá s tím, že reforma bude něco stát, a nemá na ni peníze.

„Ten zákon je hodně radikální a školy na něj vůbec nejsou připravené. Taková změna by se měla zavádět mnohem pomaleji,“ varuje Jaroslav Koťa z katedry pedagogiky pražské filozofické fakulty.

Čtěte TÉMA na str. A3


ZACHRAŇTE VYSOKÉ ŠKOLY. V době, kdy poslanci jednali o novém školském zákoně, demonstrovali nedaleko budovy Poslanecké sněmovny vysokoškolští studenti. Dva tisíce mladých lidí žádaly více peněz pro své školy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze