Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Demonstranti ovládli Staré Město

Demonstranti ovládli Staré Město


Dva a půl tisíce studentů vysokých škol protestovalo v ulicích centra proti vládě


Protestující vysokoškoláci obsadili včera centrum Prahy. Dvoupůltisícový dav zatarasil při pochodu k parlamentu úzké uličky Starého Města a zcela zastavil dopravu u Rudolfina.


Praha - Něco podobného zažilo hlavní město naposledy za listopadové revoluce v roce 1989. Rozzlobení studenti i se svými učiteli včera vyrazili protestovat do ulic.

Nelíbilo se jim totiž, že stát dává vysokým školám méně peněz, než je zvykem v Evropské unii. Již po dvanácté hodině se začali před starobylým Karolinem na Ovocném trhu scházet první demonstranti. Nad neustále houstnoucím davem vlály desítky transparentů. Některé z nich ostře kritizovaly současné poměry, k vidění byl například nápis: "Tahle vláda s Špidlou v čele, vede národ do p..." Na jiných zase demonstranti zahrozili, co se stane, když peníze nebudou: "Nezvýšíte-li nám platy, promluví naše sekeromlaty."

Vysokoškoláci o sobě dali najevo pořádným hlukem. Pískali, křičeli, bubnovali na bubny a troubili na trumpety. Lidé v domech na Ovocném trhu se zvědavě dívali z oken, co že se to dole děje.

Kolemjdoucí však se studenty většinou sympatizovali. "Pokud nemáme být národem hlupáků, tak vláda musí vysokým školám přidat," řekl asi padesátiletý muž venčící psa, který najednou začal štěkat. "No vidíte, i můj pes je s vysokoškoláky," dodal.

Krátce po jedné hodině se dvouapůltisícový průvod vydal k Poslanecké sněmovně. Hned v Celetné někteří studenti zničili asi dvacetiletému mladíkovi letáky Komunistického svazu mládeže. "Nelíbilo se nám, že na nich bylo logo akce Týden neklidu. Oni se snažili zneužít našeho protestu a tomu jsme museli zabránit," tvrdí student Petr Vaněk z olomoucké univerzity.

Mezitím se dav valil dál na Staroměstské náměstí. Lidé skandovali: "Týden neklidu" a "tohle není apríl" s narážkou na včerejšího 1. dubna. Turisté vytahovali kamery a natáčeli nečekanou atrakci. Naproti tomu ovce s jehňaty a koza, které jsou zpestřením velikonočních trhů na "Staromáku", si nečekaných "narušitelů" vůbec nevšímaly. Komplikace v dopravě způsobili demonstranti na rušné křižovatce Rudolfina, kde zhruba na čtvrt hodiny zastavili auta a tramvaje. Policie však podle šéfa pražského dopravního inspektorátu Pavla Švrčuly nepřipravila žádná mimořádná opatření. "Jenom když je potřeba, tak zastavíme před průvodem dopravu, ale žádné ulice jsme neuzavírali," řekl Švrčula.

Demonstranti pak přes Mánesův most kolem Malostranské a Valdštejnskou došli až k Poslanecké sněmovně, kde protest skončil.


PROTEST V CENTRU. Vysokoškolští studenti včera v ulicích centra hlavního města dali hlasitě najevo nespokojenost se současnou vládou. Ta podle nich dává vysokým školám málo peněz.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze