Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studentské kluby a hospody žijí

Studentské kluby a hospody žijí


Záchytka a sexuální experimenty patří k některým studentům stejně jako skripta a opakované zkoušky



Studentský život bují a kvete. Mohlo by se zdát, že budoucí elity národa během studia žijí jen pro plný index a největší rozkoš zažívají při čtení skript. Není to pravda. Kocovina a sexuální experimenty patří ke studentskému životu stejně jako brigády a zkoušky. I studenti mají svá tajemství. Stačí navštívit vysokoškolský klub a máte jasno.


Jak se studenti baví? "Lidi, co nechodili na vysokou, nemají tu správnou představu o tom, co všechno tu vyvádíme. Můj děda si myslí, že studentský klub je něco jako temná debatní místnost určená pro sešněrovaný intelektuály, co ve dne pilně studujou a po večerech se o svý poznatky dělí s ostatními u sklenky vína a doutníku. Ve studentských klubech to ale vypadá úplně obyčejně, jen o chlup líp než v normálních hospodách," vypráví Katka, studentka humanistiky a častá návštěvnice plzeňského vysokoškolského klubu Pivoňka.

Přála by si studovat v Praze. Ne kvůli studiu samému, ale kvůli tamnímu studentskému životu. "Mají víc příležitostí pořádně se bavit podle chuti. Můžou si vybrat mezi spoustou barů, kin, divadel, čajoven, knihoven, alternativní kultury," stěžuje si studentka.

Vypráví o tom, že když mladý člověk studuje v menším městě a nepatří k těm lépe zaopatřeným, může po večerech brigádničit, pít nebo koukat do zdi. V Praze si prý chudí studenti aspoň mohou hrát na intelektuály v "literárních" hospodách.

Skuteční intelektuálové však do hospod nechodí. Ti patří k početné skupince studentů, kteří odmítli noční pití patoků a raději vysedávají v kavárnách. Místo frankovky jedno café late, naservírovat s karamelovou sušenkou a denním tiskem. Ideální studentské vyžití za třicet korun.

Pravidelné návštěvy kaváren se staly běžnou součástí studentského života. Pro část studentů je kavárna dokonce symbolem luxusu, který si ještě mohou dovolit. Že by buržoazní manýry? To rozhodně ne. "Až do půlky třeťáku jsem do kaváren nechodila vůbec, protože mi to přišlo hloupé. Uvařit kafe si můžu přece i na koleji, říkala jsem si. Ale pak jsem tomu kavárenskému kouzlu docela propadla. Přijít do útulné kavárničky a dát si kafe s oříškovým sirupem, to je můj každotýdenní rituál, při kterém vypínám nervy. Dokonce při tom nemyslím ani na to, abych si mohla dát jednu kávu, musela jsem předtím hodinu brigádničit. Myslím, že takhle to dělají úplně všichni, které můžeš potkat ve skromnějších kavárnách. Chceme si užít všechno, co na brigádách vyděláme, protože po škole už nebude na pohodu čas," vysvětluje stoupající oblibu kaváren Pavla, studentka Přírodovědecké fakulty UK.


Jak na studentky? S alkoholem!


Většina studentů však odolává kavárnám a užívá si studentských klubů a hospod. Jak tedy relaxuje budoucí novinář, lékař nebo výtvarník? Obvykle u piva. Příliš všeho škodí, a tak se typicky česká relaxace často zvrtne.

"Brigádničil jsem už ve třech studentských barech a viděl jsem, jak opilí šprti lezou pod stůl a kluci se před státnicema sází o podprsenky svých holek," směje se Štěpán, budoucí učitel z Ústí nad Labem a příležitostný barman. Nejvíc prý v klubech řádí studenti prvních ročníků. Sotva jsou z dohledu rodičů, za týden propijí podstatnou část měsíčního kapesného. Nejsmutnější pohled je na naparáděné studentky, které se opijí už po dvou skleničkách broskvové vodky a pak se předvádějí. Některé z opilosti brečí, dělají hysterické nebo žárlivé scény, ztrácejí zábrany a ty nejopilejší se ráno probudí na posteli zahraničního studenta nebo v náruči kohokoli jiného, kdo neváhal a využil příležitosti. Štěpán zažil i ošemetnou situaci, kdy musel z baru vyvést opilou medičku, která se po spolusedících dožadovala lesbického sexu. Kamarád ji v opilecké hádce totiž označil za "chladnou lesbu". Ano, i student se chybami učí.

Ke zděšení všech puritánských matek, které doufají, že ze svých dcer vychovaly nekuřačky, abstinentky a vzorné studentky, je alkohol mezi mladými ženami čím dál oblíbenější. "Největší ožralky? Studentky filozofických a podobných oborů! Pochopitelně že nepijou všechny, ale jedině ty nejzoufalejší a ošklivé k tomu. Už na střední čtou o vlivu opice na současnou filozofii, meditujou a na vysokou jdou s iluzí, že znalost východních nauk přebije jejich vizáž. Chlapy ale vůbec nezajímají naučený řeči, ale pěkný, upravený a příjemný holky," vypráví Vláďa, který studuje pražské ČVUT.


Filozofky mají špatnou pověst


"Hippie rádoby intelektuálka zůstane pannou i na vysoký škole až do doby, než pochopí, že její jediná cesta k ženství vede přes soustavný opíjení sebe i všech okolosedících. U nás na koleji se říkalo, že i filozofka je krásná, když máš v sobě pět piv," tvrdí svérázný třiadvacetiletý student. Tento názor zastává i přesto, že už druhým rokem žije se studentkou pedagogické fakulty. Ta však nenosí batikovaná trička, dredy, černý rolák, knihy v podpaží a ani korále, neúčastní se předčítání poezie a už nepije. Zevšeobecňovat se zkrátka nemá.

Ovšem pokud jde o spojení "student - kocovina", nelze než mlčky přisvědčit a doufat, že student časem pozná svou míru. Zatímco bezstarostní učňové zkouší různé druhy drog, vystresovaní studenti se drží osvědčeného a snad i méně škodlivého alkoholu.

Skoro každý, kdo studuje nebo studoval vysokou školu, má své opilecké story. Příběhy plné pozvracených záchodků a náhlých přívalů lásky na prvním kolejním mejdanu si před zkouškami vypráví zdivočelí prváci, aby si připomněli, že týdny učení za to stojí. Po náročném zkouškovém období celý kolotoč začíná zase od začátku: zahajovací mejdan, pak pravidelné srazy v hospodách a ve studentském klubu. V prvních ročnících totiž platí heslo "kdo nepije s námi, pije proti nám". Jedině zapřisáhlý individualista nepodlehne. Bez úhony se dočkat promoce, to je pro studentská játra nesnadný úkol. * Stránka vzniká ve spolupráci s redaktory studentského serveru




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze