Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci zatlačí na politiky

Vysokoškoláci zatlačí na politiky

Protestní Týden neklidu vysokoškolských studentů i pedagogů probíhá od pondělí také v Olomouci. Kromě happenigů, hudebních vystoupení a filmových projekcí připravili jeho organizátoři pro zájemce i vážnější besedy o financování vysokých škol.

Přestože k akcím na podporu Týdne neklidu patřilo například také středeční proklamativní shromáždění akademické obce Univerzity Palackého (UP) na nádvoří Zbrojnice, mnohem zajímavější byla úterní debata o stavu vysokého školství s politiky a se zástupci univerzity, vysokoškolských odborů, ministerstva školství nebo rady vysokých škol. Ústředním tématem besedy, která se uskutečnila v zaplněné aule Filozofické fakulty UP, byl nedostatek peněz ve státním rozpočtu pro veřejné vysoké školy. Z parlamentních politiků přijala pozvání jen senátorka a poradkyně premiéra Špidly Alena Gajdůšková (ČSSD) a regionální politiky zastupoval hejtman Olomouckého kraje Jan Březina (KDU-ČSL).

"Nevidím jiný reálný postup než lobbovat u poslanců. Nepřeceňujte politiky a pokračujte v tlaku," vyzval studenty. Podle odborného asistenta Filozofické fakulty UP Petra Bilíka, jednoho z iniciátorů Týdne neklidu, hejtman také přislíbil, že se bude snažit, aby se červnové jednání rozpočtového výboru konalo v Olomouci. Současné protestní akce podporuje zejména vysokoškolský odborový svaz. Podle jeho předsedy Františka Bartáka je nutno podnítit celospolečenský názor, že vzdělání naše společnost potřebuje.

"Já při prosazování požadavků na zlepšení podmínek zaměstnanců vysokých škol za sebou odhodlanou skupinu odborářů nemám," posteskl si Barták při pohledu na několik stovek protestujících studentů.

V rámci Týdne neklidu, který současně probíhá i v několika jiných univerzitních městech, chtějí vysokoškoláci zneklidnit politiky a důrazně je vyzvat k urychlenému řešení současné obtížné situace vysokých škol.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze