Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti v Ústí se přidali k protestu vysokých škol

Studenti v Ústí se přidali k protestu vysokých škol


Ústí nad Labem - K celorepublikovému protestu vysokých škol, Týdnu neklidu, se připojila také Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Včera akce této univerzity vyvrcholily studentským hapeningem. Před fakultou se bubnovalo, tančilo, přednášely verše, házely vlaštovky a podepisovaly petiční archy.

"Chybí tu pomůcky, hlavně knihy. Většina publikací je v knihovně jen jednou, a tak si je můžeme půjčovat jen prezenčně," vysvětlila například Zuzana Ottisová, studentka základů společenských věd, proč na akci přišla.

Organizátoři rozdali všem studentům červené balonky a papíry. Už předem jim navíc doporučili, aby přišli v červeném. Z rudých papírů si studenti udělali vlaštovky a na pokyn bubeníka je vyhodili do vzduchu.

"Je to taková akční barva," poukázala na záměr studentka filosofie a etiky Zdeňka Řezbová. Sama na sobě měla červené kalhoty, svetr i šálu. Na akci přišla, aniž by si předem zjistila podrobnosti, ale hra bubeníka ji natolik nadchla, že si zula boty a bosa začala na trávě tančit. "Petici jsem zatím nepodepsala, neznám ještě všechny podrobnosti," dodala Řezbová.

"Bojíme se, že po vstupu do Evropské unie nebudou naše školy konkurenceschopné. Pedagogický sbor stárne a kvalitní mladí učitelé si hledají lépe placenou práci. Pak možná odejdou do jiných škol za hranice. Chybějí nám pomůcky a studenti se zase obávají zvýšení kolejného," upozornil Miroslav Dosoudil, předseda Vysokoškolského odborového svazu na hlavní důvody, proč je univerzita "v neklidu".

Petici podepsalo včera asi tři sta lidí. Dnes se studenti chtějí vydat do Prahy, kde spolu se zástupci dalších univerzit odevzdají petiční archy do parlamentu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze