Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti podpořili Týden neklidu

Studenti podpořili Týden neklidu


Hradec Králové - "Pro třicet studentů mám při výuce mikrobiologie k dispozici jen tři mikroskopy," stěžoval si včera na shromáždění studentů a učitelů v aule fakulty pedagog Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Lékařská a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové se včera připojily k celostátní akci Týden neklidu, jíž vysokoškolští učitelé i studenti chtějí upozornit na dlouhodobý nedostatek finanční podpory českého vysokého školství.

"Pokud stát výrazně nezvýší rozpočet vysokých škol na rok 2005, zahájíme důraznější a rozsáhlejší protestní akce," usnesly se stovky účastníků setkání.

Vysoké školy požadují dlouhodobou koncepci zvyšování podílu hrubého domácího produktu odváděného do vysokého školství.

"Musím se stydět, když mám podepisovat odměnu 300 korun hrubého pro naše učitele. Když jsem to chtěl odmítnout, zaměstnanci mi řekli, že jsou vděční i za to," prohlásil děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Vladimír Palička. Dodal, že škola přes veškerou snahu v posledních letech hospodaří s dluhem kolem dvou a půl milionu korun.

Někteří pedagogové i studenti lékařské fakulty navrhovali zablokovat přijímací řízení či promoce na českých univerzitách. "Poslanci se o zoufalý stav vysokých škol způsobený nedostatkem peněz začnou zajímat, snad až děti jejich voličů nebudou moci studovat," řekl jeden ze studentů.

Na radikálních postupech se ale účastníci shromáždění neshodli. V usnesení, které na konci shromáždění studenti a učitelé přijali, však pohrozili, že pokud se nezačne politická reprezentace jejich problémy zabývat, k důraznějším protestním akcím přistoupí.


TÝDEN NEKLIDU. Studenti Lékařská fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové včera diskutovali o neutěšené situaci na českých vysokých školách.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze