Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školský zákon přečkal první test

Školský zákon přečkal první test


Reforma, na kterou čekají české školy už patnáct let, včera přečkala první test. Sněmovna včera nechala v prvním ze tří čtení projít školský zákon i zákon o pedagogických pracovnících do parlamentních výborů. Tam však hodlají někteří - i vládní - poslanci prosadit změny. Ministryně školství Petra Buzková je připravena některé připomínky akceptovat.

Lidovecké poslankyni Michaele Šojdrové třeba vadí, že se původní záměr povinného vzdělávání pedagogů změnil na nepovinné. Její kolega Josef Janeček bude zase prosazovat, aby se školský zákon hlouběji zabýval výchovou a řešil spolupráci školy a rodiny.

Nejaktivnějším kritikem vládních předloh byl podle očekávání stínový ministr školství Walter Bartoš z ODS. Ten už dříve prohlásil, že občanští demokraté pro takové zákony ruku nezvednou. "Návrh školského zákona je principiálně špatný, škodlivý a jen dílčími úpravami neopravitelný. Jeho přijetím by byla omezena vzdělávací volba občanů. Hrozilo by další plýtvání veřejnými prostředky," prohlásil včera.

Výhrady k navrženým normám mají i komunisté, ti ale zákony podpořili. "Od zákona, který se připravoval prakticky o rok déle, než byl původní záměr, jsme čekali poněkud víc," řekla Soňa Marková (KSČM).

"Přestaňme očekávat, že někdo dokáže napsat zákon, který by vyhověl všem protikladným zájmům," hájil ministerský návrh předchůdce Buzkové Eduard Zeman, který se zákonem v předchozích letech ve sněmovně dvakrát neuspěl.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze