Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity, kde lze studovat komunikaci

Univerzity, kde lze studovat komunikaci


V dnešním světě jsme nejen obklopeni komunikačními médii, ale i my sami jsme nuceni komunikovat - užíváme rádio, telefon, fax, počítač, absolvujeme přijímací pohovory, pracovní schůzky, účastníme se videokonferencí, komunikujeme se členy rodiny, s přáteli. Prezentujeme sami sebe, případně i firmu při aktivitách na pracovišti i mimo pracovní dobu, atd. Je zřejmé, že výčet všech existujících typů komunikace by byl nekonečný.

Z toho také vyplývá, že znalosti o různých způsobech komunikace a o tom, jak správně komunikovat v různých specifických situacích, je třeba studovat a vážně se tímto oborem zabývat.

Skutečnost, že Česká republika bude od května členem Evropské unie, důležitost komunikačního vzdělávání jen podtrhuje.


Aby řeč měla úspěch


V zahraničí existuje mnoho studijních programů, které jsou zaměřeny na vybrané oblasti komunikací. Ty lze studovat v rámci univerzitních programů i specializovaných kurzů. Existují také postgraduální programy pro zájemce, kteří původně vystudovali zcela odlišný obor. Jsou to například tiskoví mluvčí, manažeři i redaktoři.

Zdaleka ne každý si například při přípravě svého projevu uvědomuje, že pokud chce, aby jeho řeč měla úspěch, musí být vnímavý nejen ke kulturním hodnotám prostředí, ve kterém vystupuje, ale i k tomu, co jeho posluchači od projevu očekávají. Kvalitní komunikační schopnosti - ať už se jedná o psanou nebo ústní komunikaci, či takzvanou komunikaci těla - jsou také všeobecně považovány za jednu z důležitých způsobilostí, bez které se neobejde úspěšný manažer.

V České republice je možno komunikace studovat v rámci dvou univerzit, z nichž jedna - Karlova univerzita - je veřejná a druhá University of New York in Prague - soukromá.


Jak vypadá studium?


Na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky v rámci Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity probíhá studium v českém jazyce. Součástí tohoto Institutu je katedra žurnalistiky a katedra mediálních studií, které nabízejí bakalářský a magisterský program i doktorandské studium v oboru Mediální studia a žurnalistika. Pod katedru spadá ještě Centrum pro mediální studia.

Studium na University of New York in Prague probíhá v angličtině. Je zde bakalářský program zaměřený na komunikace a masové sdělovací prostředky. Ve spolupráci s La Salle University ve Philadelphii, USA pak organizuje jednoletý postgraduální program "Master's in Professional Communication and Public Relations". Ten se zaměřuje i na komunikační technologie, techniku, přípravu prezentace, způsoby přesvědčování a komunikační etiku, organizační komunikaci, kampaně a podobně.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze