Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita má nového rektora

Univerzita má nového rektora


Akademický senát Masarykovy univerzity zvolil Petra Fialu nástupcem Jiřího Zlatušky


Brno-střed - Druhá největší vysoká škola v republice, brněnská Masarykova univerzita, si na poslední chvíli zvolila rektora. Stal se jím ve třetím kole politolog Petr Fiala, stávající děkan fakulty sociálních studií.

Akademický senát ho zvolil sedmadvaceti hlasy z přítomných čtyřiačtyřiceti. Fiala tak porazil jediného soupeře, přednostu první chirurgické kliniky Masarykovy univerzity ve fakultní nemocnici u svaté Anny Jana Wechslera.

"Chci zlepšit komunikaci mezi vedením univerzity a fakultami. Také předpokládám, že se uklidní atmosféra ve škole," uvedl vítěz.

Fiala oslaví prvního září čtyřicáté narozeniny a ve stejný den vystřídá v křesle rektora Jiřího Zlatušku, který vládl škole šest let a během té doby se stal také senátorem. Fialu v kandidatuře veřejně podpořil.

Volba se konala v napjaté atmosféře. Vyšlo najevo, že členové akademického senátu dostávali do elektronických poštovních schránek anonymní zprávy s pomluvami kandidátů. Na univerzitě se rozmohlo osočování, hádky, fámy, hrozba bezvládí. Pokud by nebyl zvolen nikdo, konaly by se volby od začátku, s novými kandidáty.

"Začali jsme ve velkém předstihu, volby se nekonaly pod časovým tlakem," tvrdil předseda akademického senátu Jindřich Vomela.

Stávající rektor Zlatuška ale před časem pohrozil, že se vzdá funkce, pokud senát nezvolí nového rektora. Škole tak hrozilo bezvládí. Včera ale Zlatuška nechtěl komentovat, zda byl opravdu rozhodnut opustit vedení univerzity. "Nemám rád kdyby. Na schůzi akademického senátu jsem šel s přesvědčením, že nový rektor zvolen bude. Bez ohledu na to, kdo se jím stane. Profesora Fialu považuji za nejlepší možnost, protože je mimo jiné schopen hledat obecnou shodu ve sporných otázkách," uvedl Zlatuška.

Neúspěšný kandidát JanWechsler se distancoval od anonymní korespondence, která na škole v posledních týdnech kolovala. "Některé zprávy byly na hranici únosnosti," řekl.

Wechsler získal v prvním kole voleb devatenáct hlasů a Fiala o dva méně. Během druhého kola zase získali oba adepti na funkci rektora po osmnácti hlasech. "Akademický senát volil dobře," uvedl po vyhlášení výsledků třetího kola profesorWechsler. Volba byla tajná, není tedy jasné, kdo nakonec změnil názor a hodil svůj hlas Fialovi. "Zákulisní dohody tam byly, ale ne ve špatném slova smyslu. Kdyby se členové senátu nedohodli, hrozila univerzitě patová situace," prohlásil jeden z pedagogů, který nechce být jmenován.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze