Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Masarykova univerzita si zvolila nového rektora

Masarykova univerzita si zvolila nového rektora


Současný děkan fakulty sociálních studií, profesor politologie Petr Fiala se stane novým rektorem Masarykovy univerzity v Brně. Při dnešní volbě ho podpořily dvě třetiny členů akademického senátu. Funkce se Fiala ujme 1. září, v den svých čtyřicátých narozenin. Stane se 31. rektorem univerzity, která letos slaví 85 let od svého založení.



"Budu klást větší důraz na dialog mezi vedením univerzity a jednotlivými fakultami a budu se snažit některá rozhodnutí vedení více vysvětlovat a učinit je transparentními a srozumitelnými pro univerzitní veřejnost," řekl Fiala po zvolení rektorem. Studentům chce zajistit více možností pro pobyty v zahraničí a větší možnost zahraničních přednášejících na jednotlivých fakultách. Součástí Fialova volebního prohlášení je i reforma univerzitní administrativy.


Fiala byl zvolen rektorem až na potřetí. První dvě kola voleb se konala minulý týden. V prvním kole vedl s náskokem dvou hlasů druhý kandidát, lékař Jan Wechsler. V druhém kole byl zisk obou kandidátů stejný. Nezvolení rektora způsobilo v akademické obci napětí, které se před dnešní volbou snažil zažehnat dosluhující rektor Jiří Zlatuška "Zvolení rektora bude výhrou pro Masarykovu univerzitu. Pokud nebude zvolen, bude to prohra všech," řekl před zahájením volby akademickému senátu Zlatuška. Ten před časem podpořil nominaci Fialy, což v části univerzitní obce způsobilo napětí.


"Podpora ze strany rektora pro mě nebyla výhodou, ale spíše nevýhodou," uvedl Fiala. V minulých dnech byl prý vystaven vlně anonymů, které mu vytýkaly, že jeho nominaci zosnoval Zlatuška. Některé fámy zase tvrdily, že hodlá propustit všechny starší pedagogy, kteří neumí anglicky. "Nic z toho není pravda," bránil se před akademickým senátem Fiala.


Nešťastný z napětí byl i Fialův volební konkurent Wechsler. Šíření nepravdivých informací totiž někteří zaměstnanci připisovali jemu, což Wechsler odmítal. O napjaté atmosféře v akademickém senátu dnes vypovídala snaha některých z jeho členů vyloučit z veřejného volebního jednání tisk i veřejnost. Návrh však neprošel a Fiala byl nedlouho poté zvolen rektorem. Fiala, Wechsler i Zlatuška věří, že zvolením rektora napětí na univerzitě skončí. Wechsler veřejně vyjádřil novému rektorovi podporu a nabídl mu spolupráci.


Fiala je expertem na srovnávací politologii, věnuje se výzkumu činnosti politických stran a zájmových skupin. Před zvolením děkanem fakulty sociálních studií působil jako ředitel Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity. Je autorem řady publikací a více než stovky textů uveřejněných v tuzemských i zahraničních odborných časopisech. Před rokem 1989 byl historikem Muzea Kroměřížska, krátce působil jako redaktor deníku Lidová demokracie a nakladatelství Atlantis. Od konce roku 1990 je zaměstnancem Masarykovy univerzity.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 19.04 2024 14:21 , © Univerzita Karlova v Praze