Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Čechům se otevřou školní brány po celé Unii

Čechům se otevřou školní brány po celé Unii


Snad nejvíce členství v Unii ocení studenti. Občané EU mají právo studovat, vzdělávat se, připravovat se na budoucí povolání nebo provádět výzkum v kterémkoli z členských států Unie.


Stačí jen, aby byli přijati na zvolenou univerzitu či kurs a ve studiu už jim nic nebrání. Čeští studenti musí mít v každé členské zemi EU stejné podmínky jako domácí studenti. Pokud domácí neplatí školné, vztahuje se to i na Čechy a ostatní členy Unie. Češi také budou moci žádat o jakékoli stipendium nebo grant v rámci EU. Nevztahuje se to ale na příspěvky státu na kolejné či podnájem a stravné. Pokud jednotlivý stát svým studentům na tyto položky přispívá, ostatní studenti ze zemí EU na ně nárok nemají, s výjimkou dětí migrujících pracovníků nebo migrujících studentů. Přijímací zkoušky si každá škola určuje sama. Od zahraničních studentů může škola navíc vyžadovat jazykový test.

Pokud byli ke studiu přijati posluchači, kteří již založili rodinu, jejich manželé nebo manželky a děti do 21 let (musí být občany EU) mají právo pobytu v zemi, ve které posluchači studují.

V českém parlamentu se dlouho nedařilo uzákonit uznávání diplomů a profesních kvalifikací. Příslušný zákon byl přijat až koncem loňského roku, ale je na světě, a nyní by cizinci neměli mít problém s uznáním svého diplomu v Česku a absolventům českých škol se jejich diplomy mají bez problémů uznávat v jiných členských státech.

Ty ale mají právo ověřit si například u kvalifikací daňových poradců, učitelů, inženýrů či právníků, do jaké míry jsou české podmínky pro získání diplomu v souladu s podmínkami v daném státu. Stejně na tom budou i cizinci v Česku, pokud budou chtít v ČR pracovat. Diplomy lékařů, zubařů, zdravotních sester a dalšího zdravotnického personálu, veterinářů, lékárníků, právníků a architektů jsou automaticky v souladu s požadavky celé Unie. Stejně jsou na tom i kvalifikace řemeslníků, obchodníků a zemědělců. Stačí jen, aby prokázali, že povolání vykonávali už v domovské zemi.

Odbornou kvalifikaci bude přezkoumávat například Národní informační středisko pro akademické uznávání, Národní ústav odborného vzdělávání, profesní asociace, ministerstvo průmyslu a obchodu apod. Pokud jde o univerzitní vzdělání, je už v ČR plně odpovídající angloamerický systém: bakalář, magistr a doktor.

Čeští vysokoškoláci si v minulých letech oblíbili výměnný vzdělávací program EU Socrates/Erasmus, o nějž nepřijdou ani jako členové Unie. Díky Erasmu budou moci naopak studovat v ostatních nových státech Unie, ale také v Norsku, Lichtenštejnsku, na Islandu, i v Bulharsku, Rumunsku a Turecku. Unijní rozpočet na tento program se nezmění, a tak vyjíždějící studenti i nadále budou dostávat měsíční finanční příspěvky na pokrytí výdajů na bydlení, stravu, dopravu a pomůcky. Průměrně dostávali Češi 450 eur, výrazné snížení v budoucnosti podle ministerstva školství nehrozí.

Do Erasma se mohou zájemci přihlásit na své domovské vysoké škole. V zahraničí pak stráví jeden či dva semestry.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze