Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Česku je větší důraz na teorii, v Německu na praxi

V Česku je větší důraz na teorii, v Německu na praxi


Jak se žije v ČR

Šárka Machotková může srovnávat. Má za sebou studium jak na české, tak na německé vysoké škole.




Po třech semestrech mezinárodních teritoriálních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy se Šárka Machotková rozhodla využít programu Sokrates. Vyhověla podmínkám a odjela do Německa na univerzitu v Marburgu studovat politologii. "Chtěla jsem vidět, jaké to je, studovat jinde," vysvětluje Šárka.




Když srovnává vysokou školu v Německu s českou, na každé vidí něco dobrého a něco špatného. V Čechách podle ní mají studenti ve škole více hodin, a na rozdíl od Německa jsou to převážně teoreticky zaměřené přednášky. Díky tomu mají čeští studenti širší obecné znalosti. V Marburgu bylo studium založeno spíše na seminářích, při kterých museli posluchači sami aktivně vystupovat. "Studenti se naučili prezentovat svoje názory, hodně se diskutovalo. Také se kladl důraz na týmovou práci, například tím, že si studenti připravovali referáty ve dvojicích nebo větších skupinkách," vypočítává Šárka klady tamního vyučování. "Na druhou stranu často chyběly obecné znalosti. Myslím tím, že je přínosné, když člověk diskutuje, ale musí vědět, o čem diskutuje, což tam bohužel ne vždycky platilo," dodává.




Co se jí na studijním systému v Marburgu jednoznačně líbilo, byla povinná praxe zavedená i u takových oborů, jako je právě politologie. Studenti ji vykonávají například u neziskových organizací nebo u poslanců.




Šárka Machotková je z Turnova, v Praze bydlí u prarodičů a říká, že by místo na koleji zřejmě nezískala. V Německu někteří studenti také bydlí na kolejích, oblíbený je ale systém, kdy si studenti dohromady pronajmou celý byt, každý z nich pak obývá a platí jeden pokoj. Finančně to prý pro ně nebývá problém. "Tam je daleko jednodušší být finančně nezávislý na rodičích. Když jsem se rozhodla po skončení programu zůstat ještě jeden semestr na své vlastní náklady, v létě jsem pracovala. Během těch sedmi týdnů jsem si byla schopná vydělat na nejnutnější výdaje na další semestr," popisuje Šárka. Navíc mají studenti řadu finančních výhod, kromě daňových úlev, které jsou i u nás, například také cestují vlakem po spolkové zemi, ve které studují, zdarma.




V případě, že vstoupíme do Evropské unie, Šárka očekává, že se bude do zahraničí "na zkušenou" vydávat ještě více studentů. "Hodnotím vstup do EU jako otevření více možností pro studium na vysokých školách," říká.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze