Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Počet vysokoškoláků se stále zvyšuje

Počet vysokoškoláků se stále zvyšuje

Počet studentů na českých vysokých školách se stále zvyšuje. V tomto akademickém roce mají ve svých bakalářských a magisterských programech 247 000 studentů, v roce předchozím jich bylo 231 000. Zjistil to Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Podle dřívějších zahraničních výzkumů však má Česko ve srovnání s jinými zeměmi vysokoškoláků stále málo.


Ze statistik Evropské unie vyplývá, že ČR má nejméně absolventů vysokých škol ze všech členských a vstupujících zemí s výjimkou Itálie. Zatímco v EU je průměrně 40 absolventů na 1000 obyvatel, v ČR to je 26. Statistika uvedla údaje z roku 2001. Je však třeba říct, že důvodem menšího počtu vysokoškoláků v Česku je mimo jiné i silné odborné střední školství. Mnoho oborů, které se v jiných zemích studují na nižším nebo neuniverzitním typu vysokých škol, se v ČR stále ještě studují na střední škole.


Pro tento akademický rok vysoké školy přijaly 61 000 uchazečů. Počet přijatých do bakalářských studijních programů se ve srovnání s loňským rokem zvýšil o téměř 60 procent. Vysoké školy se totiž postupně zaměřují na dvoustupňové studium s tříletým bakalářským a navazujícím dvouletým magisterským programem.


Tento trend se začal projevovat od roku 2001/2002, kdy se poprvé snížil počet nově přijatých do magisterského studia ve prospěch bakalářských programů. Loni bylo poprvé do bakalářského studia přijato víc lidí než do magisterského. Od roku 1989 se počet studentů zvýšil zhruba dvojnásobně, vyšší je i počet absolventů vysokých škol. Loni je opustilo 31 000 lidí, před patnácti lety to bylo 19 000 studentů. V zemi je celkem 24 veřejných vysokých škol, v nichž se mladí lidé vzdělávají bezplatně, tedy bez školného.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze