Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vyměnili vlaky za laciné autobusy

Studenti vyměnili vlaky za laciné autobusy


Jak se dá nejlevněji cestovat


Z pražských škol


Praha - Každý student, který do Prahy dojíždí za studiem z větší vzdálenosti, ví, že jízdné spolkne vysokou částku jeho rozpočtu. K jejich svízelné situaci rozhodně nepřispěly ani České dráhy svým rozhodnutím o zrušení Junior pasů - ISIC. Mnoho studentů se tak rozhodlo využívat méně ekologické, ale rychlejší a lacinější cestování autobusy.

České dráhy slibují studentům od září zavedení žákovského jízdného. Jaká sleva, pro koho a v jaké výši by měla platit, je však prozatím ve hvězdách. "Zavedení žákovského jízdného nezávisí na Českých drahách, ale souvisí se záměrem vlády. V současnosti se na něm podílí několik ministerstev a definitivní podoba prozatím není známa," říká Pavel Tesař z tiskového oddělení Českých drah k žákovskému jízdnému. "Podle výše cen žákovského jízdného budeme určovat i případné slevy na prázdniny," dodává.

Mezitím si však zákazníky z řad studentů získávají jednotlivé autobusové společnosti. Jejich největší boj se odehrává na obchodně zajímavé trase Praha-Brno, kde se přepraví nejvíce cestujících. Právě tady se na začátku roku objevila novinka, autobus společnosti Student Agency.

Autobus je rozdělen na první a druhou třídu. Obě třídy mají k dispozici teplé nápoje zdarma. Pro zpříjemnění jízdy je zde DVD přehrávač, video, dvě velké televizní obrazovky a několik výklopných monitorů. Každý cestující dostane navíc sluchátka, ve kterých může poslouchat hudbu.

Na palubě autobusu jsou k dispozici časopisy a denní tisk. Jízdenka je zároveň dokladem k získání slevy ve vybraných kinech a divadlech v Praze a Brně. Po celou cestu se o cestující stará stevard či stevardka a jízdenka na této lince je také poukázkou na internet zdarma v internetové kavárně přímo na Florenci. Jízdenky pro studenta stojí sto třicet korun.

Ostatní společnosti neváhají a také přispěchaly se zajímavými nabídkami. Český národní expres má na trase Praha-Brno jízdenku pro studenta za sto třicet korun. Pokud si však lístek zakoupíte sedm dní dopředu, je o deset korun lacinější. "Připravujeme i další slevy," říká ředitel společnosti Břetislav Klíma. Sto dvacet korun stojí jízdné i u Tourbusu. I tady připravují slevy pro stálé zákazníky. Sto třicet zaplatí i studenti u společnosti Čebus.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze