Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na Bulovce vzniká centrum pro vysoce nebezpečné infekce

Na Bulovce vzniká centrum pro vysoce nebezpečné infekce


V pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce vzniká Národní centrum pro vysoce nebezpečné infekce. Budou se v něm léčit případná zavlečená onemocnění, která jsou vysoce nebezpečná a dokázala by usmrtit v krátkém čase mnoho lidí.

Mezi taková patří například antrax, pravé neštovice, mor, cholera, břišní tyfus či otrava botulotoxinem neboli klobásovým jedem.

"Budujeme komplexní uzavřené centrum do úrovně nejvyšší biologické nebezpečnosti, kde by osoby s vysoce nakažlivou nemocí nebo s podezřením na ni byly izolovány," řekla novinářům ve čtvrtek primářka infekční kliniky Bulovky doktorka Hana Roháčová.

Centrum bude samostatnou jednotkou, kde bude platit nejpřísnější režim pro nemocné i personál. Bude mít deset lůžek, samostatnou přístupovou komunikaci, vzduchotechniku, vstupní a výstupní filtry, zvláštní odpady vod.

Vybavení pracoviště bude kompletně monitorováno kamerovým a signalizačním zařízením. Personál bude chodit ve speciálních poloskafandrech nebo skafandrech, aby se nenakazil.

Bulovka byla vybrána pro toto zařízení z toho důvodu, že zde pracuje kvalitní tým odborníků, kteří ovládají léčbu infekčních nemocí.


Při bioterorismu pomůže armáda


"Samozřejmě že jde o jednotlivé případy vysoce nakažených osob a rychlou diagnostiku. V případě bioterorismu, kdy by bylo napadeno velké množství lidí, by to zdaleka nestačilo a spolupracovali bychom s armádou," řekla Roháčová.

Její kolega doktor Ladislav Machala dodal, že vysoce nebezpečné infekce "mohou vznikat jak přirozenou evolucí, tak jako produkt vývoje biologických zbraní."


Na šíření infekcí mají vliv klimatické změny


Jejich šíření je odrazem klimatických a vegetativních změn, kdy se odlesňují porosty, množí přenašeči infekcí, ale také demografickým a společenským vývojem.

"V mnoha státech je velká chudoba, není lékařská péče, jsou lokální války a terorismus. To vše nahrává nebezpečným infekcím, na které musíme být připraveni," řekl lékař.

Centrum je budováno ze státních prostředků nákladem 65 miliónů korun, ale i z peněz nadačního fondu, který pro tyto účely vznikl.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 7.05 2024 18:51 , © Univerzita Karlova v Praze