Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ani studenti nemají práci v EU bez omezení

Ani studenti nemají práci v EU bez omezení

Lidé, kteří v některé z členských zemí EU studují, jsou méně limitováni v pracovní činnosti než ostatní.


Ani studenti nemají práci v EU bez omezení


Ačkoliv je Česká republika od soboty součástí Evropské unie, ne všechny státy umožní českým pracovníkům přístup na trh práce. Výjimkou přitom nejsou ani studenti.

"Pevně věříme, že bude učiněno vše pro to, aby vlády zemí EU, které uplatňují přechodné období, odlišily status studenta od migrujícího pracovníka a umožnily studentům krátkodobé pracovní výjezdy vzhledem k výchovnému rázu těchto pracovních zkušeností," uvedla Renata Kubová ze společnosti GTS International.

"Status studenta a potažmo i jeho migraci je možné omezit začleněním do rámce speciálních programů, které jsou pod záštitou různých organizací, například UNESCO", doplňuje Kubová. V tuto chvíli je rozhodnuto, že Velká Británie, Irsko, Francie a Německo svůj trh práce pro studenty otevřou.



Studium v cizině otevírá více možností práce


Přístup na pracovní trh členských zemí může být jednodušší, pokud mladý člověk začne studovat v dané členské zemi. Pokud by český student byl zapsán například na francouzskou universitu a studoval tam, omezení uplatňovaná vůči migrujícím pracovníkům pro něj neplatí. Může studovat a přivydělávat si jako francouzský student. Nesmí však pracovat déle než 65 hodin za měsíc.

Čeští studenti, kteří chtějí studovat na zahraniční univerzitě, by po vstupu do Evropské unie měli mít stejná práva jako ostatní studenti. To se týká i získávání stipendií či vstupních poplatků do kursů.

Studium v zahraničí je velice drahé. Studenti však mohou získat stipendium v rámci některého z programů Evropské unie, například Sokrates, Erasmus či Leonardo da Vinci. Velké množství užitečných informací mohou zájemci nalézt na internetových stránkách http://europa.eu.int/ploteus.

Tento internetový portál vznikl v březnu loňského roku a soustřeďuje více než sedm tisíc odkazů na vzdělávací příležitosti a další odkazy. Informace na něm jsou v devatenácti jazycích. V češtině se zatím připravují.



Studenti mají v cizině nárok na zdravotní péči


Student, který se rozhodne navštěvovat školu v jiném členském státu EU, by měl vědět, že má také nárok na poskytnutí nutné zdravotní péče po dobu studia. Vycestuje-li se studentem i jeho nezaopatřená rodina, má na nutnou péči nárok také. Bude jim tedy poskytnuta všechna péče, kterou by jejich zdravotní stav vyžadoval po dobu pobytu v zahraničí.

Měli by si však uvědomit, že mají nárok na zdravotní péči na účet české zdravotní pojišťovny za stejných podmínek jako občané daného státu. To znamená, že budou muset případně hradit i stejnou spoluúčast jako místní občané. Nárok na zdravotní péči navíc nekryje náklady na přepravu zpět do České republiky.

Před odjezdem by si měl student vyžádat na své zdravotní pojišťovně formulář E128, který mu bude vydán proti předložení potvrzení o přijetí ke studiu na zahraniční škole.

Spolucestující nezaopatřené děti či partner by měli být na tomto formuláři uvedeni také. Formulář je pak třeba předložit buď přímo u lékaře, v nemocnici, nebo u místní zdravotní pojišťovny.

Na rozdíl od studentů podléhají migrující pracovníci přechodným opatřením, jež uplatňuje většina z "původních" členských zemí. Sedmileté období se však dělí na tři části. V polovině roku 2006 se budou přijatá přechodná opatření zkoumat. Členské země následně mohou v omezeních pokračovat další tři roky. V roce 2009 se bude hodnocení opakovat a vlády mohou požádat Evropskou komisi o prodloužení přechodných opatření o dva roky.



Pracovní trh zcela otevřely jen tři země


Neomezit přístup na svůj pracovní trh se rozhodly Irsko a Velká Británie. Od minulého týdne k nim patří také Švédsko, kde parlament neschválil vládní návrhy zákonů omezující přístup na trh práce.

Ve Velké Británii musí pracovníci z nových členských zemí požádat o registraci. Potvrzení o registraci stojí 50 liber. Je nutné vyplnit formulář, který je možné stáhnout z webových stránek www.britain.cz a odeslat poštou na uvedenou adresu.

Pracovníci se musí zaregistrovat, když začnou pracovat. Zaměstnavatel si musí ponechat kopii registračního formuláře a má povinnost zkontrolovat, že pracovník o registraci požádal. Povinnost registrace se nevztahuje na zaměstnance, kteří již v Británii legálně pracovali alespoň dvanáct měsíců bez přerušení a kteří nebyli během této doby bez práce třicet dní.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze