Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Štrof: Operace jsme museli přerušit

Štrof: Operace jsme museli přerušit

S ředitelem nemocnice na Bulovce o potížích s operacemi a také o centru pro nebezpečné infekce


Praha - Fakultní nemocnice na Bulovce provádí unikátní operace nádorových onemocnění v břišní dutině. Vlastně prováděla.

Kvůli zdlouhavému vyřizování formalit a peněz byly zákroky přerušeny. Podle ředitele Jaroslava Štrofa přitom pacienti čekat nemohou.


* V nemocnici vzniká Národní centrum pro vysoce nebezpečné infekce. Představuji si je jako takovou nedobytnou pevnost v nemocnici.


Takové pracoviště opravdu není běžně přístupné. Je to izolované centrum zahrnující systém opatření, která zabrání šíření choroboplodných zárodků do okolí. Také personál je chráněn ještě přísnějším režimem, než jsou na infekčních odděleních. Nosí oblečení, které vypadá jako skafandr.


* Jaká onemocnění by se tam měla léčit?


Antrax, mor, cholera.


* Mor a choleru lidé znají většinou z románů. Taková onemocnění se dnes ještě vyskytují?


Člověk se může nakazit nejen přirozenou cestou. Existují pracoviště, kde se zárodky těchto chorob pěstují a zkoumají.


* Z jakého důvodu byla pro toto centrum vybrána vaše nemocnice?


U nás působí kliniky všech tří lékařských fakult v Praze a ještě katedra Institutu pro vzdělávání ve zdravotnictví. A máme tu poměrně rozsáhlý tým špičkových odborníků.


* Stavba centra přijde na 65 milionů korun. To jsou peníze ze státní pokladny a z nadačního fondu, který vznikl speciálně pro tyto účely. To peníze od státu nestačily?


Tím, že vznikl nadační fond, nebylo řečeno, že by na to stát peníze neuvolnil. Ale je potřeba pokrýt věci, které s tím více či méně souvisí. To znamená výzkum, technika, informovanost obyvatelstva. Neznamená to, že by se za prostředky získané nadací lil beton do základů.


* Existuje nějaký zákrok, léčba, které se v České republice dělají jen u vás?


Například unikátní operace zhoubných nádorů v dutině břišní. Je to šance pro lidi, kteří už nemají jinou možnost.


* V čem spočívá?


Skládá se nejméně ze dvou částí. Z mechanického odstranění pobřišnice spolu s nádory, a to není žádné novum, to jistě chirurgové dělali i předtím. Další fází je vymývání dutiny břišní ohřátým cytostatickým roztokem. A to je to nové.


* Jak se k této technice nemocnice dostala?


Přivezl ji přednosta chirurgické kliniky profesor Antoš ze zahraničí. Potřebný stroj k tomu sestrojil a nemocnici půjčuje pan inženýr Skála.


* Hovoří se o tom, že je metoda úspěšná...


Podívejte, pro lidi, kteří jsou už bez naděje, to znamená mnoho. Je to šance na prodloužení a zkvalitnění jejich života. Ale jinak se na to dívá zdravý člověk, jinak rodinný příslušník pacienta a jinak já jako lékař a zároveň manažer, který musí sledovat, zda je nemocnice na tyto operace schopna uvolňovat finanční prostředky. A kvůli tomu třeba odkládat jiné záležitosti. Pojišťovna totiž hradí pouze část výkonů. Teď se pracuje na tom, aby se hradila veškerá péče.


* Grant od státu vám vypršel už loni a další peníze jste nedostali. Žádali jste o šest milionů korun.


Ještě za ministra Fišera jsme žádali o pět milionů. Dobře si vzpomínám, že řekl, že se mu metoda zdá dobrá, perspektivní a že se ty peníze na ministerstvu určitě najdou. Nakonec jsme dostali grant, ale peníze na přístroj ne. Potíž je také v tom, že přístroj jako celek není schválen Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jen jeho jednotlivé části.

* To by mohlo uškodit dobré pověsti nemocnice.


Toho se obávám. Jako ředitel bych něco takového neměl připustit. Ale ty operace pomáhají zachraňovat lidem životy a my jsme neustále nuceni balancovat mezi tím, co je a není dovoleno, a je přínosem.


* Operujete v současné době?


Operace jsme museli asi tak před dvěma měsíci na základě vyjádření ministerstva zdravotnictví zastavit.


* Bylo to ze strany ministerstva nějak zdůvodněno?


Ne. Později jsme žádali jejich stanovisko a bylo nám řečeno, že výkon není zaveden, a doporučeno obrátit se na vědeckou radu, což jsme udělali. Metoda je už uznaná, jen čekáme na oficiální vyjádření. Jsem přesvědčen, že to nakonec dopadne dobře, že budeme moci operovat. Jen to trvá moc dlouho a ti pacienti nemohou čekat.


* Ředitelujete tady v zámečku na kopci nad nemocnicí. Jaké to je ji odsud šéfovat?


Těžké. Jsme tu trochu odtrženi od zbytku nemocnice. Ale zanedlouho se budeme stěhovat do pavilonu číslo 1. Sem na Rokosku se ředitelství přestěhovala za předpředminulého pana ředitele, který zámeček zrekonstruoval. Jsou chvíle, kdy s kolektivem hodnotíme naše drobné úspěchy, a to se dělá příjemně tady z tohoto kopečku nad Prahou.

* Se sklenkou v ruce se díváte na město.


Sklenka? To nepřipadá v úvahu v pracovním procesu.


* Já myslela, že hodnotíte po práci. Teď je půl šesté večer a vy máte na stole stoh nevyřízené korespondence. Jakou máte vlastně pracovní dobu?


Od nevidím do nevidím. Ráno otevřu oči a okamžitě myslím na problémy nemocnice.


* Na jaké? Nejviditelnější potíže s objekty má motolská nemocnice. Co trápí tu vaši?


Také u nás dochází k haváriím, stejně jako jinde. Možná ne k tak rozsáhlým jako v Motole, protože to je obrovská nemocnice. Ani to neventilujeme. Myslíme si, že si to má management spíš vyřešit sám. Každý rok podle plánu řešíme, co kde hoří, z prostředků od státu, ty jsou poslední dobou minimální, a od města. Musíme si stanovovat priority.


***


Ředitel Fakultní nemocnice Na Bulovce Jaroslav Štrof


* Je mu 49 let a je svobodný.

* Absolvoval gymnázium v Novém Bydžově, střední zdravotnickou školu a Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

* V letech 1975 až 1987 pracoval v Okresním ústavu národního zdraví v Jičíně. Poté nastoupil na Radiodiagnostickou kliniku nemocnice na Bulovce, jako odborný asistent 1. lékařské fakulty a Institutu pro vzdělávání ve zdravotnictví. Později působil jako náměstek ředitele.

* Od roku 2001 nemocnici vede. Nyní šéfuje téměř dvěma tisícům zaměstnanců, kteří pracují v nemocnici s dvanácti sty lůžky. Ročně je v ní hospitalizováno přes sedmatřicet tisíc pacientů.

* Volný čas tráví rád v přírodě, rekreačně sportuje, dává přednost vážné hudbě. A jak říká, na sny čas nezbývá.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze