Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vzniká virtuální třída pro chytré děti

Vzniká virtuální třída pro chytré děti

Obzvláště nadané děti chce podchytit projekt ministerstva školství. Budou mít svoji školu na internetu

Nudí se na hodinách fyziky a připadá jim, že už všechno znají. Ministerstvo proto chce, aby mohli svůj talent uplatnit už během základní školy.


PRAHA - Patnáctiletý Vlastimil Šedka z Ostrova nad Ohří je nadprůměrně talentovaný na fyziku. Doma si vyrábí modely robotů, které se dají ovládat počítačem, nebo sestrojuje sluneční hodiny.

Při hodinách fyziky ve škole se Vlastimil nudí a učitelé si s ním nevědí rady - chlapec prý má v deváté třídě takové znalosti, že by s přehledem složil přijímací zkoušky na matematicko-fyzikální fakultu.

Dětí, které v některém předmětu mimořádně vynikají nad ostatními, sedí v českých školách asi dvě procenta. Výklad učitelů je nebaví a nepřináší jim nic nového. Kantoři zpravidla nemají čas ani podmínky věnovat se individuálně jednomu dítěti. V praxi to tedy vypadá tak, že nadaný žák si smí dělat vlastní věci, zatímco zbytek třídy poslouchá výklad pedagoga.

"Prostředí v běžné základní škole nadanému žákovi prakticky neumožňuje tento dar rozvinout. Tyto děti přitom často svými schopnostmi převyšují i dospělé vysokoškoláky," konstatuje Jan Vodička z Talentcentra při ministerstvu školství.


Individuální studijní plán


Ministerstvo chce proto spolu s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy od září pro takové žáky rozjet projekt internetového vzdělávání. "Rozhodně to není pro každého. Budeme po dětech chtít nejen poměrně náročné modely, ale také aby dokázaly například vysvětlit, co dělat s kosmickou lodí v případě, že jí vypadne jeden z motorů," říká Stanislav Zelenda z Centra distančního vzdělávání na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Nakolik nadaným fyzikům pomůže absolvování virtuálního kursu při přijímačkách na střední školu, je otázkou. "Doufám, že existuje dost osvícených ředitelů, kteří přihlédnou k tomu, že dítě k přijímačkám přinese certifikát s hlavičkou 'matfyzu'," uvedl Zelenda. Tvůrci projektu chtějí, aby Talnet mohl v nejbližších pěti letech fungovat jako roční individuální studijní plán pro nadané děti. První virtuální fyzikální třída, která začne fungovat v září, potrvá zatím jen měsíc.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze