Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr chystá sloučení nemocnic

Ministr chystá sloučení nemocnic

Praha - Pacienti budou možná na některá pracoviště či vyšetření jezdit jinam, než byli dosud zvyklí.

To pokud vyjde záměr, který chystá nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. Ten MF DNES potvrdil, že chystá - a to přímo formou zákona sloučení tří velkých fakultních nemocnic v Praze: Všeobecné fakultní, Thomayerovy a Bulovky.

Smyslem takového kroku je zabránit tomu, aby si každá nemocnice zařizovala a vybavovala vlastní pracoviště, i když by jich v hlavním městě mohlo být méně.

Jinak řečeno: pokud se Kubinyimu podaří záměr prosadit, bude to znamenat, že některá pracoviště se spojí či přímo zaniknou - a také přístroje budou využívat společně.

„Je to jediná rozumná cesta,“ tvrdí ministr, který si od toho slibuje úsporu v řádu stovek milionů korun. Kubinyi dodal, že nic nechce prosazovat „silou“, o slučování nemocnic chce jednat s primátorem a středočeským hejtmanem. Jak řekl ministr, iniciativa vzešla od senátu 1. lékařské fakulty.

Podle informací prorektora Univerzity Karlovy Pavla Klenera je součástí plánu připojit k novému velkému komplexu též Institut klinické a experimentální medicíny a Ústav hematologie a krevní transfuze.

Jako příklad zbytečného plýtvání penězi, když každá nemocnice jede na vlastní pěst, uvedl ministr záměr Thomayerovy nemocnice koupit si vlastní ozařovací přístroj za 80 milionů korun. „Mít pět fakultních nemocnic a pět ozařovacích center v Praze je proti toku času,“ prohlásil. Zaniknout by měla i některá pracoviště, která kopírují druhá.

S tím do značné míry souhlasí i profesor Klener. „V Praze jsou například čtyři centra pro transplantaci kostní dřeně,“ podotkl. Přesto má k návrhu připomínky, o nichž chce dnes s Kubinyim mluvit. Ministr potvrdil, že chystá konzultace s primátorem Pavlem Bémem a hejtmanem Petrem Bendlem. Oba včera jeho záměr kritizovali, nejdřív budou žádat koncepci pražského zdravotnictví.

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz naopak řekl, že by jedna fakultní nemocnice stačila. „Uřídit však takový kolos, a ještě na třech místech je nemožné. I když redukce primariátů, klinik i nemocnic je v Praze nutná,“ řekl.

Kubinyi je připraven předložit návrhy na spojování nemocnic v různých variantách. Jednou z nich je například spojení VFN a Motola.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze