Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Některé operace jsou výjimečné

Některé operace jsou výjimečné


Téma


Hradecká fakultní nemocnice patří v některých oborech k evropské i světové špičce


Královéhradecká fakultní nemocnice s více než tisíci lůžky má zhruba čtvrtinu lůžkové kapacity Hradeckého kraje. Každý rok se v ní léčí více než 40 tisíc lidí.


Hradec Králové - Nemocnice zajišťuje specializovanou péči nejen v regionu, ale i pro vážně nemocné pacienty z celé republiky. Nemocnice s téměř čtyřiceti specializovanými lékařskými pracovišti pokrývá škálu medicínských oborů od mikrobiologie přes genetiku, porodnictví, chirurgii po radiologii a onkologii.

Specialisté v hradecké nemocnici mají k dispozici unikátní lékařské přístroje umožňující používat moderní způsoby léčby. Vybavení pomáhá nejen udržet nemocného při životě i přes selhání nejdůležitějších orgánů těla, jako jsou ledviny, játra, srdce nebo plíce, ale také včas odhalit některá komplikovaná onemocnění a léčit je dříve, než způsobí trvalé následky.


Na špici jsou i nové obory


"Máme solidní úroveň ve více oblastech. Ke stálicím nemocnice patří chirurgické obory, kde máme už dlouhou tradici. V novější době máme výrazné úspěchy také v léčení metabolických poruch, v umělé výživě nebo v případech, kdy je nemocný po infarktu," uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Leoš Heger.

Lékaři dovedou s pomocí speciálního balonku roztáhnout zacpanou cévu, aby krev mohla znovu protékat. Tento způsob léčby umožňuje zabránit nejtěžším následkům infarktů. "Metoda se musí použít v co nejkratší době po infarktu. Pokud se to podaří, má infarkt na zdraví podstatně menší následky a nemocný má mnohem větší šanci na uzdravení," řekl přednosta 1. interní kliniky fakultní nemocnice Jan Vojáček.

Specialisté hradecké nemocnice patří ke špici například v oborech jako je neurochirurgie a kardiochirurgie, a tradici mají i komplikované transplantace orgánů. Transplantační centrum nemocnice také odebírá orgány určené k transplantacím v celém spádovém regionu.

"Specializujeme se na transplantace ledviny do předem vytvořeného močového měchýře. Operovali jsme 16 pacientů, v celém světě jsou jen tři pracoviště, kde jich operovali víceí," uvedl vedoucí transplantačního centra při urologické klinice Fakultní nemocnice Pavel Navrátil. Pracoviště zajišťuje transplantace ledvin pro celé území východních Čech.


Lékaři mají uspěchy s léčbou rakoviny


Traumacetrum, které je specializováno na dospělé, se zabývá péčí o pacienty po dopravních nehodách nebo úrazech.

"Léčíme končetinové zlomeniny a takzvaná mnohočetná zranění, kdy je pacient často v bezprostředním ohrožení života. Mezi nadstandardní výkony patří především operace zlomenin pánve a rekonstrukční operace kolenních kloubů. Transplantaci chrupavek jsou schopna zajistit jen tři nebo čtyři pracoviště v zemi," uvedl vedoucí traumacentra Tomáš Dědek. Nemocnice má tkáňovou banku, kde specialisté množí buňky pacientovy chrupavky, které lékaři použijí k transplantaci.

Lékaři hradecké nemocnice patří k nejlepším v léčbě nádorů. Hematologické oddělení 2. interní kliniky provádí transplantace kostní dřeně u zhoubných krevních onemocnění, léčí nemoci krevního srážení a vrozená onemocnění krevních tuků u mladých lidí, kteří by jinak zemřeli na infarkt. Pracoviště je v republice jedním ze dvou center specializovaných na nemoci štítné žlázy.

Unikátním pracovištěm je také lékařská radiologická a onkologická klinika zabezpečující všechny formy léčby rakoviny od chemoterapie či radioterapie až po biologickou léčbu nádorů. Špičkovým léčebným výkonem kliniky je v českém zdravotnictví vzácná radioterapie s modulovanou intenzitou.


***


Deset špičkových pracovišť ve fakultní nemocnici v Hradci Králové


Léčba rakoviny


Jiří Petera

přednosta kliniky onkologie a radioterapie


Klinika se zaměřuje na neurochirurgickou léčbu zhoubných nádorů, včetně radioterapie, chemoterapie a biologické terapie. Provádí špičkové operace radioterapie a biologickou léčbu.


Léčba srdce


Jan Vojáček

vede I. interní kliniku


Klinika se zaměřuje na kardiologické problémy kromě transplantace srdce. Nabízí nepřetržitě plné spektrum špičkové katetrizační léčby srdečních onemocnění.


Léčba nemoci krve


Jaroslav Malý

vede oddělení klinické hematologie


Pracoviště se zaměřuje na transplantace kostní dřeně u zhoubných krevních nemocí, léčbu interních chorob pomocí plazmaferéz, léčbu poruch srážlivosti a nemocí štítné žlázy.


Transplantace orgánů


Pavel Navrátil

vede transplantační centrum při urologické klinice


Pracoviště se zaměřuje na transplantace ledvin, zejména u anomálií dolních močových cest, odběry orgánů pro transplantace v regionu.


Operace míchy a mozkových cév


Jiří Náhlovský

přednosta neurochirurgické kliniky


Klinika se zaměřuje na cévní, endokrinologickou a dětskou neurochirurgii. Provádí mezioborové operace spodiny lebeční, cévních malformací akomplikovaných míšních vad.


Operace vrozených vad sdrce


Jan Dominik

stojí v čele kardiochirurgické kliniky


Klinika se zaměřuje na chirurgickou léčbu srdečních vad a nemocí u dospělých a operace ischemické choroby srdeční


Léčba nemocí metabolismu


Luboš Sobotka

přednosta kliniky gerontologické a metabolické


Pracoviště se zaměřuje na léčbu komplikovaných metabolických chorob a selhávání základních orgánů, jako jsou ledviny, játra, trávicí ústrojí nebo plíce.


Péče o ženu a dítě


Zdeněk Kokštein

vede regionální perinatologické centrum


Centrum pečuje o riziková těhotenství, vývoj plodu, předčasné porody, vícečetná těhotenství a novorozenecké infekce.


Léčba závažných zranění


Tomáš Dědek

vede traumacentrum


Pracoviště se zaměřuje na celé spektrum úrazů, na péči o těžce poraněné, léčbu komplikovaných zlomenin a na závažná devastující poranění končetin.


Léčba očních nemocí


Pavel Rozsíval

přednosta oční kliniky


Pracoviště se zaměřuje na všechny problémy očí od dětského věku až do dospělosti, na operace šedého a zeleného zákalu a na léčbu věkem podmíněných změn sítnice a šilhání.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze