Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Návrh školného zatím bez sociální podpory

Návrh školného zatím bez sociální podpory


Placení školného na vysokých školách včera podpořil školský výbor Senátu. Doporučil horní komoře schválit novelu zákona, která umožňuje, aby vysoké školy vybíraly od studentů částku zhruba ve výši 8000 až 10 tisíc korun ročně. Předloha ale nehovoří o možnosti půjček či jiných sociálních podpor pro studenty.

Novelu navrhli senátoři Václav Roubíček (ODS) a Jiří Zlatuška (Klub otevřené demokracie). Ti jsou přesvědčeni, že by mohla zvýšit motivaci posluchačů lépe studovat.

Obavy, které ve výboru zazněly, že by placení znemožnilo studium mladým lidem z hůře situovaných rodin, označili navrhovatelé za přehnané. Argumentují tím, že školy poplatky zavést mohou, ale nemusí, a rektor je může prominout, zmírnit nebo odložit. Třicet procent ze školného by navíc mělo jít do stipendijních fondů a tak by se naopak podle obou senátorů mohly dostat peníze i těm, kteří si dnes nemohou studium dovolit.


Studium VŠ v ceně mobilu?


"Žádná vysoká škola navíc nebude mít zájem odstřihnout si perspektivní studenty neuváženě vysokými poplatky," tvrdí rektor Masarykovy univerzity Zlatuška.

Studenti podle něj zaplatí maximálně tisícovku za měsíc. "To je srovnatelné s částkou, kterou lidé této věkové skupiny utrácejí za provoz mobilních telefonů," argumentoval Zlatuška. Senátor Roubíček řekl, že je nejen v zájmu státu, ale i studenta, aby vysokoškolské vzdělání získal. "Model, který navrhujeme, je velmi přijatelný," dodal.

Rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm není zásadně proti školnému. To ale podle něj nemůže vyřešit finanční deficit škol. "Musí být motivačním prvkem, aby posluchači lépe zvažovali obor a neprodlužovali si neúměrně dobu studia. Nicméně současně s tím se musí zvyšovat rozpočet vysokých škol," řekl Právu rektor.

Ministerstvo školství jakékoliv placení odmítá. "Je to v rozporu s vládním prohlášením, které hovoří o zachování bezplatného veřejného základního, středního i vysokého vzdělávání. Naše stanovisko je negativní," prohlásil včera náměstek pro vysoké školství a vědu Petr Kolář. Šéfka resortu Petra Buzková již dříve Právu řekla, že by školné neřešilo významně financování škol a vystavělo by sociální bariéru pro zájemce o studium.

Pokud Senát novelu schválí, dorazí předloha do Sněmovny. Tam ji podle dosavadních vyjádření nepodpoří KSČM a z koaličních stran ČSSD a KDU-ČSL. Unie svobodyDEU naopak bude nejspíš pro a k ní se přidá tradiční zastánce placení ODS.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze