Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Terezín se opřel do boje o peníze z unie. Chce šest miliard

Terezín se opřel do boje o peníze z unie. Chce šest miliard

Praha - S velkou ambicí se vrhl do závodu o dotace z Bruselu starosta Terezína Jan Horníček.

Chce město, kde ještě před osmi lety udávali tón vojáci, proměnit na univerzitní centrum. Potřebuje na to celkem sedm a půl miliardy a o rovných šest si chce říct v Bruselu. "Víc už snad bylo jen na železniční koridory, já vím," netají se starosta Horníček tím, že Terezín by rád dosáhl na velkou část z peněz, na které má Česko jako nový člen EU nárok.

Nechce je najednou. Hodlá postupně obíhat všechna ministerstva a sedm miliard dát dohromady z různých programů zhruba do roku 2009. Dokonce i miliardu a půl, kterou by Terezín měl k bruselským penězům přidat ze svého, bude hledat u státu. "Oslovíme i kraj," říká starosta.

Horníček nejdřív hodlá zalovit ve financích určených na podporu turistiky. Včera přišel požádat o 450 milionů ze zhruba dvou a půl miliard korun, které má letos rozdělovat ministerstvo pro místní rozvoj. Za ně by město opravilo bývalé zásobovací sklady po armádě, která město opustila v roce 1996. V nich by vzniklo konferenční centrum s přednáškovými sály, které by v budoucnu využívali také studenti univerzity. "Je to první projekt, který k nám přišel, a rovnou žádá o pětinu peněz, jež máme k dispozici," říká mluvčí ministerstva Petr Dimun. Terezín je město s ročním rozpočtem asi 28 milionů korun, ale plán má velkolepější než ti, kteří s ním budou soupeřit. "Čekáme, že přijdou žádosti o peníze na rozvoj lázeňství, ale tak těsně nad sto miliony," dodává mluvčí.

Postupně chce starosta přebudovat řadu dalších domů včetně kasáren či vojenské nemocnice, které kdysi opustila armáda, a vytvořit zázemí pro dva tisíce studentů. Věří, že město, jež symbolizuje holokaust a má mnoho historických památek, přiláká evropské univerzity, aby do něj přesunuly některé své studijní programy.

"Byli bychom schopni pronajímat studijní prostory o třetinu levněji než v Praze. Máme už hodně ohlasů z Německa či Izraele. Dala by se tu učit bohemistika či dějiny holokaustu. Ale radnice nemá ambice tu školu otevřít, tu ať provozují profesionálové. My chceme vytvořit podmínky, aby univerzita mohla přijít," líčí Horníček.

Do projektu oživení města, kde hodně lidí po odchodu armády ztratilo práci, má patřit i oprava silnic, rekonstrukce terezínské pevnosti a nová sportoviště.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze